AOC Terra in Oldekerk

0
542
Oldekerk AOC Terra-1

Iedere maand discussieert een klas over een actuele stelling. Deze maand is het AOC Terra in Oldekerk aan de beurt. Eddie Nijdam en Iris Hoekzema uit klas 3A maakten een verslag over hun discussie rond de stelling ‘Roken op het schoolplein moet verboden worden.’

“In de les maatschappijleer bij meneer Wiersma hebben we met elkaar gediscussieerd over de vraag of je het roken op het schoolplein moet verbieden. Er wordt best wel veel gerookt door leerlingen van klas 2, 3 en 4. Ook de eersteklassers beginnen vaak vroeg te roken als ze op school komen.

We kregen eerst 5 minuten om voor- en tegenargumenten te bedenken voor deze stelling. Daarna kwamen er verschillende meningen naar voren, zoals “Leerlingen die roken moeten in ieder geval voor de ingang van de school weg. Want iedereen loopt er langs en dan krijg je rook binnen en ga je stinken.” en “Het geeft veel rotzooi op de grond, al die vieze peuken”.

Tegen dit verbod hadden we deze stellingen: “Waarom ingrijpen als leerlingen toch wel roken? Als ze het niet op het schoolplein doen, gaan ze de buurt wel in. Dan heb je daar veel overlast.” en “Hoe wil je dit gaan controleren? Moeten er leraren op het schoolplein gaan staan als een soort agent? Moeten leraren dan ook stoppen met roken? Zij hebben toch ook een rookplek?”

Het werd al snel een echte discussie waarbij de meningen je om de oren vlogen. “Het kost heel veel geld om te roken, dus verbieden is beter” of “ Snoepen mag wel en dat is minstens zo ongezond.”

Uiteindelijk hebben we voor een soort tussenoplossing gekozen: Er moet een rokersplek komen die ver van de ingang van school ligt, geen overkapping heeft en zo onaantrekkelijk mogelijk moet worden. Ook moeten daar voldoende emmers met zand staan zodat de peuken opgeruimd kunnen worden. Als je je daar niet aan houdt, moet je als straf de bus en het plein schoonmaken.”