Pieterburen verzet zich tegen komst windmolen

0
182
windmolen Pieterburen

PIETERBUREN – Terwijl het dorp Pieterburen nog maar net tot rust is gekomen na een heftige strijd tegen het ondergronds opslaan van gas door het Franse bedrijf EDF, zijn de bewoners nu in opstand gekomen tegen de plannen om een nieuwe windmolen bij de zeehondencrèche te plaatsen.

“In een dinsdagavond gehouden vergadering in het Dorpshuis van Pieterburen moest RWE concluderen dat in het bekende dorp veel weerstand is tegen dit idee. Het is niet de windenergie op zich, maar de plaatsing van de 45 meter hoge windmolen in de bebouwde kom op het terrein van de Zeehondencrèche,” vertelt Kars Jol van Pieterburen Tegengas. “De huidige windmolen is plusminus twintig jaar oud en produceert 100 dB(A), dat is teveel. De enige reden dat bewoners dit al die jaren tolereerden was omdat ze dachten dat hij stroom opwekt voor de Zeehondencrèche.”

Tijdens de informatieavond bleek dat de stroom van de windmolen helemaal niet gebruikt wordt voor de crèche, maar dat deze rechtstreeks het stroomnet opgaat. Jol: “De nieuw te plaatsen molen zou vijftien meter hoger worden dan de huidige en ongeveer net zoveel geluid maken. Alleen zou de omwentelingssnelheid minder hoog zijn.” Vlak voor de pauze werden de bewoners door actiegroep opgroepen om op 30 juni in Groningen te gaan protesteren tegen het plan.