Achtkarspelen houdt zorgen over drugsgebruik jongeren

0
145

SURHUISTERVEEN – De gemeente Achtkarspelen houdt zorgen als het gaat om het drugsgebruik onder jongeren in haar gemeente, dat bleek vorige week dinsdag tijdens een symposium over drugsgebruik in It Vleckehûs in Surhuisterveen. Het is burgemeester Piet Adema een doorn in het oog dat niet alleen veel jongeren de drugs gebruiken, maar dat dit ook nog eens veel criminaliteit met zich meebrengt.

"Ik ben geschrokken van de cijfers," trapte Adema af. "Ik kon mij niet voorstellen dat dit waar zou zijn." Daarom startte de gemeente in samenwerking met de politie die operatie ‘Klapmuts’: een taskforce om de problemen aan te pakken. Volgens Adema beginnen deze problemen al bij de ouders. "Toen ik in deze gemeente terecht kwam zag ik dat er sprake was van overmatig alcoholgebruik. Veel mensen hebben dat niet door. Het was zelfs zo dat een raadslid naar mij toe kwam, die zich afvroeg waar ik mee bezig dacht te zijn. Hij vertelde dat hij op jonge leeftijd ook veel dronk en daardoor niet de studie had gedaan die hij gewild had, maar hij concludeerde wel dat hij ondanks dit alles raadslid was geworden. Wij kunnen nu wel gaan dweilen, maar dan moeten we eerst zorgen dat de kraan wordt dichtgezet."

De burgervader wil dan ook van het beeld af dat ‘mijn kinderen dat niet doen’. "Wij moeten het die ouders duidelijk maken dat hun kinderen het wel doen. Daarom hebben het project GAMMA opgezet: Grenzen Aan Middelen Misbruik Achtkarspelen. En GAMMA zal een heel karwei worden." Volgens Adema hebben de partijen elkaar nodig om de problemen aan te pakken. "Dat doen we door represailles, maar ook aan de preventieve kant. De laatste tijd zijn er steeds meer problemen in deze regio drugsgerelateerd. Jongeren moeten onderduiken omdat criminele organisaties achter ze aanzitten."

Namens het Trimbos Instituut deed ook René van der Most een duit in het zakje. "Alcohol blijft nog wel de grootste boosdoener." Volgens onderzoek van zijn organisatie neemt het aantal drinkende jongeren tussen de 12 en 14 jaar af. Wel blijven de percentages voor 15 en 16-jarigen hangen op 83 en 89%. Ook het aantal jongeren dat door overmatig alcholmisbruik wordt opgenomen in het ziekenhuis neemt in deze eerste groep af. Bij de oudere groep, is een forse stijging zichtbaar. "Wat opvalt bij deze jongeren is dat 85% van Nederlandse afkomst is en 70% in een traditioneel gezin, dus met vader en moeder, leeft." Voor de aanwezige leerkrachten had hij ook nog een feitje: 31% van de blowers geeft aan dit ook op school te doen.

Volgens Auke Zandstra van Verslavingszorg Noord Nederland moeten de percentages snel omlaag. "Zelf kom ik uit Heerenveen en daar heb ik leeftijdsgenoten finaal naar de knoppen zien gaan door hun drugsgebruik." Collega Marcel Seuninga stelt dat ouders het gebruik niet altijd herkennen. "Ze denken dan dat hun kind wat vaag doet. Bij XTC merk je veel dat gebruikers door de week naast sloom ook lichtgeraakt kunnen zijn." Zandstra gaf de ongeveer 75 aanwezigen wel een tip mee. "De stap om hulpverlening in te schakelen is erg groot, maar doe het vooral wel."