Garnalenkoningin deelt cd/dvd boxen ‘zien laand mien laand’ uit

0
217
Zoutkamp Garnalenkoningin reikt uit-1

DE MARNE – De Zoutkamper garnalenkoningin bracht afgelopen vrijdag een bezoek aan acht basisscholen in De Marne en nam een cadeautje voor de leerlingen mee. Samen met een afvaardiging van de Stichting Historische Visserij Zoutkamp heeft ze de cd/dvd box ‘zien laand mien laand’ overhandigd aan maar liefst 550 leerlingen die in 2011 deelnamen aan het cultuureducatieproject rondom het Gronings dialect en het leven en werk van Ede Staal. De dag ervoor ontving commissaris van de koningin Max van den Berg al de eerste ‘spaigelploatjes’ uit handen van Herwil van Gelder, wethouder van de gemeente De Marne. Dit vond plaats in de Sloepenloods te Zoutkamp, waar ook direct de doop en de tewaterlating van de in het kader van een werk-leerproject gebouwde sloep ZK 31.

De cd bevat traditionele Groningse kinderliedjes, drie liedjes van Ede Staal en zes gloednieuwe R&B-, rap- en dance nummers die de leerlingen november vorig jaar opnamen in de studio van Global Art Company in Kloosterburen. Arnold Veeman arrangeerde de kinderliedjes en het werk van Ede Staal. Bovendien componeerde hij de muziek waarop leerlingen onder leiding van Fré Schreiber en Jan Siebo Uffen eigen Groninger teksten schreven. Op de dvd staan naast animatiefilmpjes, die leerlingen maakten bij liedjes van Ede Staal, ook videoclips van de hand van basisschool- en HHC leerlingen en een filmverslag dat Kor van Hoorn van de eindpresentaties in oktober 2011 maakte. In het begeleidende boekje, dat dienst doet als naslagwerk, zijn de songteksten en een korte projectbeschrijving opgenomen.