Lauwersoog gaat samenwerken met Harlingen, Sluis en Hull

0
1435

LEENS – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Marne wil na de zomervakantie beginnen met de eerste grote stap in het plan PROLoog, waarbij de haven van Lauwersoog een upgrading gaat krijgen. Om het plan te starten heeft de gemeenteraad van De Marne vorige week een krediet van 1,25 miljoen euro beschikbaar gesteld. Geld, dat de gemeente weer van diverse andere instanties gekregen heeft.

Wethouder Harm Evert Waalkens (PvdA) is er helemaal klaar voor. Wie met hem praat over het onderwerp, ziet zijn ogen twinkelen. “Hier hebben we als gemeente lang naartoe gewerkt. Nu gaan we op zoek naar een projectleider. Dit moet iemand zijn met een breed netwerk en een groot statuur binnen de visserijwereld. Hij of zij moet namelijk de visserij verder helpen te ontwikkelen. Het wantrouwen dat er bij de vissers richting de gemeente is, moet hij ook doorbreken.”

Om het plan handen en voeten te geven zal worden samengewerkt met de Nederlandse havens Harlingen en Sluis (Zeeland). Zij hebben al ervaring met kleinere havens, maar ook zal een beroep worden gedaan op de universiteit in het Engelse Hull. Waalkens: “Wij zullen als leadpartner het geld beschikbaar stellen, dat geld hebben wij vanuit andere posten toegezegd gekregen. De gemeente kan hier geen fouten mee maken, want een misstap kunnen we ons zeker niet permitteren.”

Volgens de wethouder is geld dan ook zeker geen reisbudget. Wel zal stevig samengewerkt worden met de verschillende locaties, waarbij ook uitwisselingen plaats zullen vinden om elkaar te inspireren. “Onze projectleider moet daarbij de spin in het web worden. Hij moet met Lauwersoog aan de gang en deze haven stevig profileren.” Naast deze rol zal er ook gezocht worden naar een aanjager, die het hele project gaat leiden. Deze persoon moet volgens de wethouder een groot netwerk hebben. De aanjager moet uiteindelijk gaan zorgen voor een verbinding tussen het toerisme, recreatie en de visserij.

Enorm veel moeite om het project binnen te halen, hoefde de gemeente niet te doen. “We kwamen er door een ‘last call’ achter dat er nog geld beschikbaar was in Denemarken voor een project. Met diverse ambtenaren hebben we een week lang dag en nacht gewerkt om plan rond te krijgen. De organisatie daar had geweldig veel respect voor de manier waarop wij dit op de agenda hebben gezet. We stellen ons kwetsbaar op en de consequentie van dit plan is dat we ver over onze capaciteit werken. Toch willen we alles op een integere creatieve manier doen.”

Zelf moet de gemeente voor een bedrag van € 20.000,- aan eigen personeel leveren. Een lastige opgave in deze tijden, waarbij meerdere gemeentelijke projecten niet doorgaan vanwege het capaciteitsgebrek. “Toch gaan we het doen. Of het nou linksom of rechtsom moet.” De raad stemde vorige week volmondig met het plan in. Wel zeiden de raadsleden het college kritisch te blijven volgen over het plan en de personele bezetting daarvan.