Onno Zuidema

0
261
MMH Onno Tida Kira-1

Voorzitter van Chr. Muziekvereniging Tida Kira Munnekezijl/Lauwerzijl

“De muziekvereniging is al in 1924 opgericht en bestaat dus al een aardig poosje. Tida Kira betekent nooit gedacht in het Maleisisch. Destijds was er iemand uit Munnekezijl die daar vertoefd had en met deze naam kwam. Zelf ben ik al vanaf mijn tiende bij de muziekvereniging betrokken. Ik ben op een cornetje begonnen en speel nu de s-bas, het één na grootste instrument. Zang en muziek zijn mijn passie. Ik ben dan ook nog dirigent bij De Bazuin uit Lutjegast en Interkerkelijk Koor Inspiration uit Aduard. Vanaf begin dit jaar ben ik voorzitter bij Tida Kira. Ik twijfelde wel, omdat ik ook een drukke baan heb, maar tot nu werkt het allemaal uitstekend. Vroeger had Tida Kira ook majorettes en een drumband, maar tegenwoordig zijn we een zittend orkest. We hebben zo’n 35 leden, waarvan er 18 in het jeugdorkest spelen en 31 in het A-orkest. Wanneer ze een A-diploma hebben, kunnen jongeren al in het jeugdorkest meespelen. We vullen de leden aan met volwassen leden, zodat ze langzaam maar zeker klaargestoomd worden voor het A-orkest. We spelen eigenlijk van alles, het is maar net wat er gevraagd wordt. Het orkest verleent medewerking aan kerkdiensten, maar speelt ook op concoursen en festivals. Kenmerkend is het enthousiasme. Er is een grote eensgezindheid, waarin we met elkaar de schouders eronder zetten en het beste uit onszelf en de vereniging halen. Mensen blijven vaak lid, omdat het zo gezellig is. Daarnaast wordt er op een goede manier gemusiceerd, zonder dat dit dus ten koste van de gezelligheid gaat. Maar we zijn wel dermate fanatiek dat we zo goed mogelijk willen presteren. Van de drie concoursen waaraan we dit jaar mee hebben gedaan, hebben we dan ook alle drie gewonnen. Ja, we zijn dus wel goed. Het is gek om van jezelf te zeggen. Maar ik ben er wel trots op. Alhoewel het nu allemaal goed loopt, hebben we ons als vereniging ten doel gesteld tussen de tien en de vijftien leden verdeeld over alle groepen erbij te krijgen. Dit om een gezonde fanfare te blijven. Onze dirigent Paulus de Jong weet ook heel goed de leden te stimuleren, activeren en enthousiasmeren. In overleg met hem zorgen we voor een goede balans in de agenda, tussen presteren en rust. Op 7 juli organiseren we een rommelmarkt in Lauwerszijl. Iedereen is daar welkom. Meer informatie is te vinden op www.tidakira.nl