Raad schrikt van hoge kosten nieuwe uitvoeringsdienst

0
129

ZUIDHORN – De gemeenteraad in Zuidhorn is vorige week maandag geschrokken van de hoge kosten, die de nieuwe Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) met zich meebrengt. Dat lieten de raadsleden duidelijk merken. Volgens hen zijn de kosten veel hoger dan verwacht. Staatssecretaris Joop Atsma (CDA) is op de hoogte van de kosten, maar volgens hem moeten deze zich binnen zes jaar terugbetalen.

De RUD wordt in het leven geroepen om handhavingstaken van de gemeente te professionaliseren en de kwaliteit van complexe beoordelingen te verhogen. Directe aanleiding voor het instellen van de nieuwe dienst is landelijke wetgeving, die in het leven geroepen is na verschillende milieurampen, die in de afgelopen jaren in Nederland gebeurd zijn. Voor zover het nu bekend is zal de gemeente Zuidhorn vanaf volgend jaar € 125.000,- extra moeten betalen voor deze ontwikkeling. Een bedrag, dat voor veel raadsleden toch even schrikken was.

Wethouder Jan Oomkes (PvdA) probeerde de raad enigszins gerust te stellen: “U moet als raad begrijpen dat een aanzienlijke verhoging van de kwaliteit niet met een gesloten beurs kan gaan. Wel is het zo dat deze nieuwe organisatie de kleinste overhead van Nederland krijgt en mede daardoor het laagste uurtarief kan bieden.” Uit het proces stappen, ziet de wethouder niet zitten. “Als we niet meedoen, worden we door het Rijk verplicht. Je kunt beter mee blijven praten, om zo mee te beslissen.”

De raad nam genoegen met de uitspraken van de wethouder, maar steunde ook unaniem een motie van de VVD, die stelde dat het gemeentebestuur er alles aan moet doen om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Staatssecretaris Joop Atsma is op de hoogte van de bedragen. Desgevraagd laat hij weten: “De RUD kan zich in zes jaar terugverdienen. Hoe hoog de kosten precies zijn, gaan de gemeenten zelf over. Het kan in ieder geval niet gebeuren dat kleine gemeenten duurder uitzijn en grote gemeenten goedkoper.” Dat de provincie Groningen de streefdatum van 1 januari 2013 niet haalt, vindt Atsma geen heel groot probleem. “Als er maar zicht is op regionalisering is het goed, tenzij de Kamer alsnog de opdracht geeft om het voor 1 januari af te hebben. Het belangrijkste bij de RUD is dat het van onderaf komt.”