Samenwerking oldtimerritten versterkt het succes

0
201
Surhuisterveen historie motors-1

SURHUISTERVEEN – Net als vijf jaar geleden hebben de Fan Antike Motorfreonen, de Surhuisterveenster oldtimerclub, en de Motorclub Marum en Omstreken hun krachten gebundeld en voor het weekend van 14 en 15 juli een tweetal oldtimerritten in petto. Op 14 juli organiseren de Surhuisterveensters de 23e editie van hun rit voor veteranen en klassieke motoren. Op 15 juli start in Marum weer de traditionele rit van Marum naar Lauwersoog waar naast een tachtig motoren, ook zeker 100 oldtimerauto’s deelnemen. “Dit maakt ons sterk”, vertelt Gert Tuinstra over het in één weekend vallen van de ritten. “Er is ook een groot aantal deelnemers die beide ritten combineren en overnachten op een regionale camping.”

Zelf is hij één van de initiatiefnemers voor de Feanster club van liefhebbers van oude motoren. Belangrijkste reden? “Om elkaar niet tegen te komen onderweg, maar dan gezamenlijk op te trekken,” aldus Gert. “En we kunnen elkaar ondersteunen als er wat is. Het is tenslotte oud spul.” Bewust wordt de club kleinschalig gehouden, zodat er aandacht is voor datgene waar de leden van genieten: het samen rijden. “Iedere eerste en derde dinsdag van de maand gaan we met elkaar rijden. We houden het verder gewoon en niet te groot. Hoe meer leden je krijgt, hoe meer ze willen. Dan willen iemand een clubblad, dan één een website. Die kunnen naar de grote landelijke of merkenclubs gaan.”

Naast de ritten organiseren de leden ook een aantal activiteiten. “In november houden we weer een show in de Lantearne en ieder jaar zijn er een aantal dagen in het jaar die we voor onszelf organiseren, de ‘grote tocht’.” Stevig op de kaart staat de oldtimerrit in juli. “Die hebben we eigenlijk direct opgepakt. De rit wordt als het ware georganiseerd onder auspiciën van de Landelijke Veteranen Motorenclub. Daaronder vallen elk jaar een twintigtal ritten, waaruit uiteindelijk één kampioen komt. Hieraan koppelen wij een klassiekersrit.” In totaal rijden er vier klasses, de veteranen, motoren van voor 1940 verdeeld over drie, en de klassiekers, motoren tot 1970.

Ongeveer tachtig deelnemers zullen aan de start verschijnen en strijden om de punten. “Er is een tijdrit uitgezet van 50 kilometer met zes controleposten onderweg. De deelnemers moeten een gemiddelde snelheid van 36 kilometer per uur rijden. Degene die daar het dichts bij in de buurt komt, wint.” Een hele uitdaging. “Ja, als je bijvoorbeeld voor een brug moet wachten, zal je daarna een stuk sneller moeten rijden. Bovendien worden de tellers ook afgeplakt. Het is een kwestie van gevoel voor krijgen.”

De start is vanaf 10.45 uur bij de gerestaureerde molen Kortwoude in Surhuisterveen. Iedere minuut vertrekt er een deelnemer. Het wordt een spektakel wat zeker de moeite van een bezoekje waard is. Een speaker vertelt over iedere deelnemer en de motoren waarop ze rijden dan wat extra informatie. Omstreeks 13.00 uur zullen de deelnemers weer binnenstromen. Na een korte pauze rijden ze een toertocht, wat de organisatie de mogelijkheid geeft om de punten uit te rekenen. Ongeveer 15.30 uur zal de prijsuitreiking zijn.

Ook dit jaar is er weer een gevarieerde en mooie rustige route uitgezet in de omgeving. De dorpen Opende, Marum, De Wilp, Zevenhuizen, Jonkersvaart, Niebert, Noordwijk, Grootegast en Kornhorn zullen achtereenvolgens worden aangedaan. De leden van de Feanster club kunnen zelf niet meerijden. “We zijn allemaal in touw, dus meerijden zit er niet in”, beaamt Gert. “We bepijlen de route zelf, er zijn controleposten die bemand moeten zijn en er is de administratie. Jammer? Het is niet anders, bovendien we zelf wel eens naar andere ritten toe.”

Zelf rijdt Gert op een Matchless. “Wat ik er mooi aan vind? Het geluid en het technische. Je kan er zelf aan sleutelen. Er zit een hoop historie in. Deze verbrandingsmotor met zuiger is al meer dan 100 jaar geleden uitgevonden, maar toch lopen ook de auto’s van tegenwoordig nog altijd op deze techniek.”