Aanleg extra spoorlijn gaat jaren duren

0
147
Informatieavond treinen Zuidhorn

ZUIDHORN – De nieuwe sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden gaat op zijn vroegst pas eind 2017 rijden. Volgens de provincies Groningen en Friesland is het niet eerder mogelijk om dit plan te realiseren. Dat konden zij vorige week vertellen tijdens een informatiebijeenkomst in Zaal Balk in Zuidhorn. De provincies zeiden nog te kijken naar mogelijkheden voor een aanpassing in het dorp Zuidhorn.

De informatiebijeenkomst voor omwonenden werd vorige week goed bezocht. Ruim 100 personen kwamen een kijkje nemen bij de plannen voor het nieuwe spoor. Onder de aanwezigen ook veel ouders van kinderen die in 2014 naar de brede school in de Oostergast gaan. Zij vrezen onveiligheid doordat straks niet zes, maar achtmaal per uur een trein door het dorp rijdt.

Toch gaat de verdubbeling van het spoor niet in Zuidhorn plaatsvinden. Deze begint namelijk pas na Zuidhorn en wordt doorgetrokken tot in het centrum van Hoogkerk. Niels de Bruijn is secretaris van het project en daarbij de schakel tussen de provincies en ambtenaren: “Het toevoegen van een extra sneltrein kunnen we deels realiseren door de maximumsnelheid op het traject te vergroten, maar dat is niet genoeg. Op dit moment kunnen de treinen elkaar niet kruisen tussen Zuidhorn en Groningen en daarom is daar een extra spoor nodig.”

Als het aan de provincies ligt, moet de reiziger zo min mogelijk gaan merken van de aanpassing. Volgens De Bruijn kan het treinverkeer dan ook gewoon doorrijden als er een tweede spoor naast gelegd wordt. “Wij treffen voldoende voorzorgsmaatregelen zodat het allemaal veilig kan. Wel zal de trein tijdelijk niet rijden als we in Hoogkerk een wissel gaan plaatsen.”

Namens de gemeente Zuidhorn stond burgervader Bert Swart de mensen te woord. Zelf wilde hij horen waar de inwoners hun zorgen over hebben. “De reacties zijn heel divers. De meeste mensen zijn nieuwsgierig. Ze vinden het prima dat er een extra trein komt, maar wel jammer dat die niet hier stopt.” Swart wil wel dat er kritisch gekeken wordt naar de overgang in Zuidhorn. “Uit onderzoek blijkt dat deze nu veilig is, maar misschien kunnen we het nóg wel veiliger maken. Op dit moment praten we over een brug over het spoor bij het station, maar dat is nog wel heel prematuur.” Wel is er volgens hem goed overleg mogelijk met de verschillende partners.

De verwachting is dat de bouw van de nieuwe lijn eind 2015 kan beginnen. Volgend jaar juli moeten nog wel door de Groningse en Friese Staten ieder 60 miljoen euro beschikbaar gesteld worden. De Bruijn verwacht dat dit gaat gebeuren. Een verschil met de huidige sneltrein is er wel. Nu stopt de sneltrein namelijk alleen in Buitenpost, maar straks zal de tweede sneltrein in Veenwouden stoppen. Mensen die nog meer informatie willen kunnen ook aankomende donderdag nog tussen 17.00 uur en 20:00 uur in het gemeentehuis van Buitenpost terecht voor de laatste informatiebijeenkomst.