Doezum gaat snel naar de bel

0
249
Doezum snel naar de bel

DOEZUM – Op zaterdag 28 juli gaan de inwoners van Doezum en de Peebos weer ‘snel naar de bel’. Dan wordt namelijk voor de derde keer door vriendengroep De Bandito’s een leuk spelletje voor het hele dorp georganiseerd op de Doezumertocht in de Peebos. Iedereen die oud genoeg is om al óf nog te kunnen staan wordt uitgedaagd om te doen met dit dorpsfeest.

In een schuur in de Peebos wordt al weken gewerkt aan een muur met klimblokken. De deelnemers moeten daar de laatste woensdag van juli bij omhoog gaan klimmen. Bovenaan de zes meter hoge muur komt dan een bel te hangen. Wie het haalt, wint naast de eeuwige roem ook prachtige prijzen, maar wie het niet haalt mag met een nat pak naar huis. “Het is voor Jan en Alleman,” legt Jan Berends uit. In zijn schuur is de vriendengroep van zo’n tien personen al meerdere zaterdagen bezig geweest.

Het organiseren van een evenement in de zomer begint al een aardige traditie te worden. “Iedere twee jaar proberen we iets te doen. Vier jaar geleden begon dat met fierljeppen en twee jaar geleden deden we ‘Slinger ‘em erin’,” vertelt David Oldewarris. “Het idee is dat wij iets organiseren als er geen feestweek in het dorp is. Die is namelijk ook om de twee jaar.”

Ondanks dat het organiseren van het evenement vooraf een hele klus leek, blijkt het in de praktijk wel wat mee te vallen. Berends: “De vergunning en EHBO zijn geregeld en de wand is al bijna af.” Op deze wand komen zo’n 75 blokjes verdeeld over meerdere kleuren. Het is de bedoeling dat de deelnemers tegelijk starten, omdat het gevaarte op een ponton staat, kan het wel heftig gaan bewegen. “Dat maakt het ook zo moeilijk om gewoon boven te komen. Wie valt heeft natte kleren.”

Om het evenement veilig te laten verlopen zal binnenkort ook de sloot uitgebaggerd worden. Hierdoor vallen de deelnemers niet meteen in de klei als zij onverhoopt de bovenkant toch niet halen. Wel raadt Oldewarris deelnemers aan om passend schoeisel aan te doen. Mensen die mee willen doen kunnen zich tot 21 juli opgeven via het mailadres snelnaardebeldoezum@hotmail.com.