Hans Nijland onthult bord en opent trapveldje

0
1844
Hans Nijland onthult bord

OLDEKERK – FC Groningen directeur Hans Nijland heeft vorige week donderdag onder grote belangstelling een bord bij de Kuzemerkooi onthuld en een trapveldje op hetzelfde gebied geopend. Een groot deel van het dorp liep uit om haar inmiddels beroemde oud-inwoner de acties te zien verrichten.

Het wachten bij het bord was die avond op Nijland zelf. Een groep van ruim twintig personen keek zenuwachtig naar de weg. "Hij is wel laat hè?" klonk het meerdere keren. "Hij zal toch niet verdwaald zijn? Hij heeft hier gewoond. Hij moet gewoon de route kennen." Nijland bleek niet verdwaald. Hij was via de woonwijk het park binnengelopen en daar blijven hangen bij het voetbalveldje. "Niet zo gek," concludeerde hij zelf. "Mijn hart gaat hier open. Het is een prachtig gebied."

Nijland verhuisde daarna snel naar het bord. Daar sprak Egbert Renkema de groep belangstellenden toe. "Wij proberen hier met Stichting Kuzemerkooi iets moois neer te zetten voor de hele omgeving. Daarvoor hebben we iedere maand een klusochtend. Elke keer komen daar tussen de vijftien en twintig mannen op af. Gelukkig de laatste tijd zo af en toe ook een vrouw." Renkema vertelde trots over de aanpak van het gebied en de verbeteringen ervan. Zo is er hard gewerkt aan een schelpenpad en heeft de vv Niekerk geholpen bij de belijning van het trapveldje.

Bij het dat veldje was het woord aan Nijland. "Ik ben hartstikke trots dat ik hier vandaag mag staan. Jarenlang heb ik hier met veel plezier gewoond." Nijland dwong met zijn stemgebruik respect af. De ongeveer 200 aanwezigen stonden ademloos te luisteren, met de jonge voetballertjes uit het dorp vooraan. Met een open mondjes keken ze hoe hun grote held een praatje stond te houden. "Zo meteen gaan jullie hier voetballen. Heb vooral plezier en maak er een leuke avond van! Ik zie hier zelfs iemand met een Heerenveen-shirt staan. Dat moet allemaal kunnen. Iedereen mag fan zijn van wie hij wil. Zo hoort het te zijn."

Met een ferm schot opende Nijland vervolgens de wedstrijd. Vijf spelers uit het dorp mochten spelen tegen een C-team van de plaatselijke voetbalvereniging. Nijland nam vervolgens uitgebreid de tijd om met de mensen langs de kant te spreken. Veel oude bekenden kwam hij tegen. Voor de jeugd nam hij ook uitgebreid de tijd. Iedereen die op de foto wilde mocht dat. Met een voldaan gevoel gingen de jonge mannetjes, die uiteraard allemaal topvoetballer willen worden, aan het eind van de avond naar huis. Op naar een droom waarin ze spelen in de Groningse Euroborg.