Zware valpartij haalt streep door klassement Bauke Mollema

0
201

ZUIDHORN/FRANKRIJK – Tot de zesde etappe gaat het allemaal naar wens voor wielrenner Bauke Mollema. Hij rijdt netjes, attent, oogt sterk en iedereen is het er over eens. Hij zou de verwachtingen dit jaar, om een rol van betekenis te gaan spelen in het klassement wel eens kunnen gaan waarmaken. Het loopt echter anders. Het klassement is inmiddels vaarwel gezegd, Mollema ligt vooral in de kreukels. Een terugblik op week 1 die zo mooi begon.

De proloog begon goed. Ook de eerste en tweede etappes verliepen uitstekend. Mollema reed mee voorin en eindigde beide keren op een keurige vijfde plaats. Dat belooft wat, was de algemene opinie.

De derde etappe over 197 kilometer van Orchies naar Boulogne-sur-Mer werd gewonnen door Peter Sagan die vlak voor Edvald Boasson Hagen finishte. Wederom reed Mollema sterk en was met een negende plaats de beste Nederlander. In het algemeen klassement sluipt Mollema naar nummer 11 en stijgt daarmee een plekje. Hij is ook hier de beste Nederlander. De Rabobank kopman kijkt terug op een knotsgekke wedstrijd: “ik ben vooral blij dat ik heelhuids ben aangekomen. Wat een wedstrijd, iedereen was nerveus, gevaarlijke klimmetjes en ontzettend spijtig dat mijn ploeggenootje zwaar geblesseerd is geraakt.” Over zijn eigen negende plaats is Mollema minder te spreken: “Er had meer ingezeten. In de slotsprint zat ik bewust niet helemaal van voren om te voorkomen dat ze langs me heen zouden knallen, maar uiteindelijk had ik verwacht een paar meer in te halen. Maar de tiende plaats in het algemeen klassement komt in zicht.”
De vierde rit in de Ronde van Frankrijk werd gewonnen door André Greipel. Mollema kon toen een valpartij nog net ontwijken: "Ik moest boven op de rem, maar het liep goed af doordat ik al een beetje ruimte had gemaakt om eventueel te kunnen remmen."Echt genoten van de etappe had Mollema niet: "Alleen de finale was hectisch. Voor de rest was het saai, maar dat geeft niet, de komende weken zullen nog zwaar genoeg worden." De vijfde etappe van Rouen naar Saint-Quent over 196.5 km rijdt de aanstaande vader prima, wordt elfde en bevestigd opnieuw zijn goede vorm en benen.
Maar dan, tijdens de zesde etappe, zo’n 25 kilometer voor het einde van de meet in Metz gaat het helemaal mis. Zowel voor Mollema als voor de Rabobankploeg, want beide kopmannen komen een dag voor het begin van de bergetappes ten val. Vervelender kon het bijna niet. Er ontstaat een vreselijke valpartij die door de renners achteraf wordt aangeduid als ‘een slachtpartij’. Met grote gevolgen. "Ik kon gelukkig de rit uitrijden,op de fiets van Laurens Ten Dam, maar het is ongelofelijk balen. Ik ben nog noot zo hard gevallen en zit helemaal onder de blauwe plekken en open wonden. Tijdens het begin van de etappe regende het, nu was het droog en er was niets aan de hand. We zaten mooi voorin en dan dit. Dramatisch veel voor het klassement. Dat kan ik wel even uit mijn hoofd zetten.”

De valpartij is voor Mollema te veel van het goede. De eerste bergetappe loopt uit op een grote deceptie. In plaats van tijd te winnen verliest de kopman van de Rabobank 2.19 en komt als 29e over de streep. Vanaf de massagetafel laat hij een uur na de wedstrijd per telefoon weten zwaar teleurgesteld te zijn. "Hier lagen mogelijkheden. Tot nu toe ging het prima, maar vandaag was het gewoon niet goed genoeg.” Het siert de renner dat hij zijn blessures niet als excuus wil aandragen maar als hij vertelt over zijn wonden zal niemand raar opkijken dat het dan ook net niet helemaal top is. "Ik heb diepe schaafwonden over mijn hele lichaam. Bij ieder kuiltje in de weg had ik pijnscheuten in mijn elleboog. Mijn hele lichaam trok en schaafde. Ik heb op zich nog redelijk geslapen, maar toen ik eenmaal wakker werd en dat was vroeg, kon ik niet meer in slaap komen vanwege de pijn.” Toch heeft hij hoop. “Mijn lichaam had vandaag gewoon veel energie nodig voor de verwondingen. Ik hoop dat het morgen beter gaat. Dan zal ik proberen weg te rijden, maar ik weet dat het zeer moeilijk zal zijn om weg te komen. En misschien moeten we de doelen wel bijstellen of verleggen. Eerst maar eens zien wat een nacht goed slapen mij brengt."

De nacht slaap bracht in elk geval te weinig voor een algeheel herstel. Tijdens de achtste etappe door het Jura-gebergte met zeven beklimmingen zet Mollema alles op de aanval. Hij tracht met een groepje landgenoten waaronder Johnny Hoogerland en twee ploeggenoten de vooruitgeschoven Kessiakoff terug te halen. De poging faalt jammerlijk. Niet zo gek. Mollema’s lichaam is zwaar gehavend en verhindert domweg een topprestatie. Het pleit de renner met het onvervroren karakter, dat hij ondanks pijn toch gewoon de aanval kiest.

“De eerste week Tour de France vond ik een mooie en veelbewogen week, met natuurlijk Bauke Mollema als onze Groninger vertegenwoordiger. Ik vind het erg leuk dat iemand die je nog weleens rond Zuidhorn zag fietsen nu de belangrijkste wedstrijd in het wielrennen rijdt, namelijk de Tour de France. De eerste week was vooral een week voor de rappe mannen, dat zag je ook aan de ritwinnaars Cavendish, Greipel en Sagan. Ik vond het een interessante eerste week van de tour, omdat er veel spanning in de laatste kilometers zat (mede veroorzaakt door valpartijen). Voor Bauke is er in zo’n eerste week niet zoveel te winnen, maar wel veel te verliezen. Dat zag je ook wel afgelopen vrijdag, toen hij betrokken raakte bij een massale valpartij. Het is jammer dat hij hierbij veel tijd verloren heeft, daardoor is hij aardig wat plaatsen gezakt in het klassement. Hopelijk kan hij dit in de komende bergetappes weer terug kan pakken en ik zal voor de televisie voor hem juichen.”