Tranen in raadszaal door sluiting De Toermalijn

0
122

ZUIDHORN/DEN HORN – Verdrietige gezichten afgelopen maandag op de publieke tribune van de raadszaal van Zuidhorn. Daar werd namelijk voor het eerst de op handen zijnde sluiting van de school in Den Horn besproken. Ingesproken werd door Jory Wolf, een teleurgestelde moeder. Wolf toonde haar emotie en daar waren de raadsleden gevoelig voor. Ademloos luisterden ze naar de moeder die de gevoelens van vele dorpelingen liet horen.

Zelf vertelde ze dat het eigenlijk al jaren onmogelijk was om de school open te houden. “Deze school heeft de laatste jaren nooit een stabiel team gehad. Er was altijd gedoe, zo stond er een docent voor de klas met een alcoholprobleem.” Volgens Wolf is het de directie van voorganger sOOZ aan te rekenen dat zij nooit ingrepen. Zo heeft Wolf het idee dat er regelmatig docenten voor de klas stonden, die niet meer op andere scholen konden functioneren. “Ik ben boos, verdrietig en terneergeslagen,” zei ze.
Om haar kinderen een blijvende herinnering te geven aan de school heeft ze hun een fotocamera meegegeven. Zelf hoopt ze dat er een oplossing zal komen voor alle leerlingen. Hierover is ze samen met wethouder Bert Nederveen (CU) en directeurbestuurder Henk Oosting van Westerwijs in overleg. Westerwijs is namelijk sinds 1 januari, na een fusie, verantwoordelijk voor de school. De raadsleden waren onder indruk van het verhaal van Wolf. Aankomende donderdag spreken zij tijdens een extra raadsvergadering over de sluiting van de school. Gezien het feit dat nog maar de ouders van tien kinderen hun kroost op de school willen houden, lijkt een sluiting onafwendbaar. Wethouder Nederveen kon een dag later vertellen dat de school nog een boekwaarde van € 120.000,- heeft. Wat er met het gebouw gaat gebeuren, is nog niet bekend. “We weten nog maar drie weken dat de school dichtgaat, hier hebben we gewoon nog niet over nagedacht,” zei hij. Wel mogen inventieve dorpelingen met plannen zich bij de gemeente melden.