Comitélid Wiep Wouda ziet ‘niks’ van de profronde

0
216
Wiep Wouda

“Ik ben teleurgesteld als er minder dan 20.000 mensen komen”

SURHUISTERVEEN – Spil in het web achter de schermen is Wiep Wouda. Hoewel hij geen voorliefde voor wielrennen heeft, zet hij zich wel elk jaar in voor een geslaagde profronde. Zelf zegt hij het te doen omdat hij een hart heeft voor het dorp. Dat hij daarbij vrijwel niks van de ronde ziet, vindt hij niet erg.

“Alles wat niet op papier, computers of laptops gedaan kan worden, regel ik,” vertelt Wouda. Samen met Bert Luimstra is hij voor, tijdens en na de profronde verantwoordelijk voor alle technische zaken. “Denk daarbij aan de hekken, maar ook aan de veiligheid van de mensen,” zegt de man, die ooit zijn vader opvolgde in het comité. Zes jaar is hij inmiddels actief en nog steeds doet hij het werk met veel liefde voor het dorp. “Het was een logische keuze dat ze mij gevraagd hebben. Ik hielp als vrijwilliger mijn vader mee, dus ik wist van de hoed en de rand.” Wel was hij vereerd toen de vraag binnenkwam. “Voor het comité wordt je gevraagd. Je kunt wel nee zeggen, maar dan moet je echt een heel zwaar wegende reden hebben.”

Dat het organiseren van het festijn inspannend is, blijkt wel uit de tijd die hij ervoor uittrekt. “Ik ben eigen baas en dat maakt het misschien iets makkelijker. Toch ben ik zo’n drie weken per jaar bezig met de profronde, terwijl mijn vakantie maar twee weken duurt. Je moet er dus wel wat voor over hebben.” Dat ‘er voor over hebben’ betaalt zich bij Wouda ieder jaar wel weer terug. “Het geeft gewoon een enorme kick als er 40.000 mensen langs de kant staan. Teleurgesteld ben ik, als er minder dan 20.000 mensen komen.”

Wat nieuw dit jaar is, is het veiligheidsplan. In dit plan moet de organisatie van de gemeente tot in detail aangeven hoe dingen geregeld zijn. Mocht er dan wel iets mis gaan, dan weten hulpverleners waar ze aan toe zijn. “We hebben daarbij wel één voordeel,” glimlacht Wouda. “We hebben al jaren hetzelfde parcours, dus we weten precies welke straten we vrij moeten houden. Dit jaar moesten we het veiligheidsplan voor het eerst inleveren. Alles staat erin, inclusief exacte locaties en situatietekeningen.”

Met het veiligheidsplan moet de politie de bezoekers beter in de gaten kunnen houden. Zo komt er dit jaar een grote vrachtwagen, waar vanuit het hele evenement gecoördineerd gaat worden. “Er komen camera’s te hangen en zo kan de politie de gedragingen van de mensen bekijken. Als het dan mis dreigt te gaan, sturen ze er meteen iemand op af.” Dat de organisatie dit zelf niet doet ligt volgens Wouda aan het feit dat de profronde in principe tot 21:15 uur duurt en daarna de horeca het overneemt.

In totaal zijn dit jaar zo’n 50 vrijwilligers op en rond het terrein actief. Een deel hiervan wordt geleverd door de sportverenigingen uit het dorp. Anderen worden alleen ingezet voor de profronde. Wanneer het evenement om 21:30 uur afgerond is, hoopt Wouda rond half één alles afgebouwd te hebben. Een dag later volgt dan het echte opruimen.