“Dat we het in het centrum doen, dat maakt het uniek”

0
168
Albert Helfrich

SURHUISTERVEEN – Volgende week dinsdag wordt voor de 31ste keer de profronde georganiseerd door de straten van Surhuisterveen. Verdeeld over de kilometers die het centrum lang is, zullen diverse toppers uit binnen- en buitenland over de klinkers in het dorp rijden. Voor Albert Helfrich de eerste keer als voorzitter. Na jaren meedraaien, nam hij vorig jaar het stokje van Joop Heida over.

Een voorzitter moet kunnen vertellen wat een evenement zo uniek maakt en dan kan Helfrich dan ook. “Het is eigenlijk heel simpel. Het is uniek omdat het in het centrum is,” vertelt hij. Daarbij blikt hij ook terug op de voorbije 30 jaar, waarin Surhuisterveen het eerste dorp was met een profronde. De organisatie daarvan gaat het hele jaar door. Dit heeft ook te maken met het feit dat er in de winterperiode een centrumcross georganiseerd wordt en vlak voor de profronde nog de Pieter Weening Classic. “Met de organisatie van de profronde starten we eigenlijk al de dag na de vorige. We kijken dan meteen wat we beter zouden kunnen doen en schrijven dat op. Daarna doen we even een maandje helemaal niks.”

Helfrich rolde in de organisatie na zestien jaar voorzitter te zijn geweest van de voetbalvereniging. Zijn vereniging speelde toen al een rol bij het bemannen van de verschillende oversteekplaatsen in het dorp. “Van het ene kwam het andere,” blikt hij op het moment terug waarop hij in het wielercomité terecht kwam.

Doel bij de organisatie moet volgens hem altijd het binnenhalen van een trui zijn. “We gaan voor de gele trui. Als dat niet lukt kijk je naar de groen trui en eventueel de bolletjestrui, maar de prioriteit ligt altijd wel bij de gele.” Echter, gaat het deze gele trui dit jaar niet worden. Dit heeft ermee te maken dat de winnaar van de Tour ook zal rijden tijdens de Olympische Spelen. Door deze afzegging zal verder gekeken moeten worden.

Lokale favoriet Pieter Weening mag daarbij niet ontbreken. Ook dit jaar moet de Harekiet eigenlijk weer starten van de organisatie, maar dat hebben ze niet altijd in de hand. “Pieter rijdt nu de tour en daarom heeft hij daarna vrij en kan hij hier rijden,” vertelt Helfrich. “Maar het is ook wel eens gebeurd, toen hij nog voor Rabobank reed, dat ze hem naar Denemarken stuurden.”

Welke renners Helfrich precies wil hebben, zegt hij zelf wel te weten, maar niet te willen vertellen. “Het is een kwestie van goed draaien en dan hopen dat het gaat passen. De onderhandelingen worden nu gevoerd en wat daar uitkomt weten we niet. Voor die onderhandelingen hebben we een bureau, maar vroeger deden we dat allemaal zelf.” Volgens Helfrich is dat laatste in deze tijden niet meer te doen.

Een andere reden waarom veel mensen afreizen naar Surhuisterveen is het spotten van BN’ers. Deze zullen ook dit jaar weer veelvuldig aanwezig zijn. Net als de braderie moet dit de feestvreugde volgens de voorzitter verhogen. “Dat is altijd mooi om te zien. De mensen gaan echt even kijken en zwaaien dan even naar de BN’ers.” Een voorname rol is daarbij weggelegd voor staatssecretaris Joop Atsma, die het comité nog steeds als adviserend lid bijstaat. “Van wezenlijk belang,” noemt Helfrich zijn inbreng.

Grootste spelbreker kan aankomende dinsdag het weer zijn, maar ook daar heeft Helfrich wel vertrouwen in. “Het wordt mooi weer, want dat is altijd zo tijdens de profronde,” zegt hij. Zelf hoopt hij op zo’n 25.000 bezoekers, maar bij mooi weer kunnen dat volgens hem wel eens veel meer gaan worden .