Werklozen gaan groente voor voedselbank verbouwen

0
127

LEENS – Er komt een onderzoek naar het opzetten van volkstuinen om daar werklozen groente te laten verbouwen voor de voedselbank. Met dat voorstel kwam wethouder Harm Evert Waalkens (PvdA) vorige week. Samen met de gemeenten Winsum, Bedum en Eemsmond moet gekeken worden naar de mogelijkheid om deze groep aan het werk te zetten. Volgens Waalkens is het project zeker niet vrijblijvend.

“Als gemeente willen we de banden met de voedselbank aanhalen,” vertelt Waalkens. “Zelf hebben we geen geld, maar door middel van grote volkstuinen willen we de re-integratie bevorderen. Door werklozen groentes te laten verbouwen, slaan we twee vliegen in één klap.” De wethouder laat daarom onderzoeken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van het plan zijn. “We gaan kijken naar alle mogelijkheden waarmee deze mensen zich verdienstelijk kunnen maken.”

Volgend voorjaar moet het onderzoek klaar zijn. Dan moeten de gemeenteraad beslissen of zij mee gaan in de plannen van de wethouder. Op welke plekken de volkstuinen moeten komen weet Waalkens nog niet. Ook dat moet uit het onderzoek naar voren komen. Wel noemt hij de huidige volkstuinen bij Leens als een te onderzoeken plek. Het aan het werk zetten van werklozen zal niet vrijblijvend zijn. Het kan zelfs zo zijn dat zij gekort worden op hun uitkering bij werkweigering.