Wielerzakenman Andries Nieuwenhuis is het hele jaar met de profronde bezig

0
290
Andries Nieuwenhuis

“Wij gaan puur voor de winnaar”

SURHUISTERVEEN – Verantwoordelijk voor de Wielerzaken tijdens de Profronde van Surhuisterveen is Andries Nieuwenhuis. De man gaat over het reilen en zeilen voor en tijdens de profronde. Met de portefeuille wielerzaken is hij breed inzetbaar en voor veel zaken wordt hij dan ook gevraagd. Hoogtepunten uit al die tijd noemt hij de jaren dat een tourwinnaar aan de start verscheen.

“In de afgelopen vijf jaar, hadden we driemaal hier de tourwinnaar aan de start. Evans hadden we zelfs als enige hier. Als je dat hebt, dan ben je spekkoper,” begint Nieuwenhuis. Vanuit zijn rol in het comité is hij verantwoordelijk voor het binnenhalen van de rijders. Daarvoor heeft hij soms meerdere keren per dag nauw contact met de mensen van Cycling Service, een bedrijf dat voor de organisatie bij spelers bemiddelt.

Cruciaal bij het boeken van de renners is volgens Nieuwenhuis de rol die zij in de tour hebben. “Het beste weet je dat bij de laatste etappe door de Pyreneeën. Daarna heb je nog een tijdrit, maar eigenlijk weet je dan wel wie er gaat winnen,” vertelt hij. “Wij gaan altijd puur voor de tourwinnaar en dan is het alle hens aan dek.” Volgens de organisator worden de meeste deals in de nacht na de overwinning gesloten. “De renners hebben eerst allemaal plichtplegingen en een groot feest. ’s Avonds als ze terugkomen beginnen in de hotels de eerste onderhandelingen. Deals worden dan om een uur of drie gemaakt.”

De eerste rijder die het comité dit jaar binnengehaald heeft is Groen Trui-winnaar Peter Sagan. Hij is met zijn 22 jaar de jongste winnaar van de groene trui ooit in de tour. Ook lokale held Pieter Weening zal aan de start verschijnen van de profronde. In het rijtje komt de winnaar van de gele trui niet voor. Deze rijdt dit jaar namelijk de Olympische Spelen en is niet beschikbaar voor de race in Surhuisterveen. Daarom de profronde verplaatsen ziet Nieuwenhuis niet zitten. “Traditiegetrouw houden we ons profcriterium op de tweede dinsdag na de tour. Dat kunnen we niet veranderen, omdat de complete veertien dagen na de tour vol gepland zitten. Daarna gaan de meesten met vakantie.”

Nieuwenhuis zegt altijd bezig te zijn met de organisatie. “Dat begint bij mij al tijdens de profronde die dan gereden wordt. Het is vaak de verbetering van kleine dingen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de tune, die je gaat horen bij de huldiging. Al die kleine dingen samen maken het geheel zo succesvol.” Om dat te blijven vindt hij dan ook dat de profronde zich continu moet blijven ontwikkelen. “Dit jaar doen we dat door de inzet van social media. Daarnaast komen er inmiddels al drie landelijke televisiezenders naar Surhuisterveen om verslag te doen van de ronde.”

Bang voor arrogante renners is hij nooit geweest. Hoeveel ze ook winnen, volgens Nieuwenhuis blijven het aardige sociale jongens. “Op televisie is het een ‘ver van je bed’-show, maar al die renners zijn heel laagdrempelig. Erik Sabel was bijvoorbeeld een echte gentleman. Die kwam na de rit iedereen nog even een hand schudden.”

Tijdens de koers zal Nieuwenhuis aankomende dinsdag alles in de gaten blijven houden. “De grote lijnen heb ik in mijn hoofd zitten en de details heb ik eerder al uitgewerkt. Mocht er wat zijn, dan kan ik altijd nog terugstappen als speaker. Kees Maas uit Etten Leur en Erik Jager uit Drogeham nemen het dan direct van mij over. Erik is nieuw en nog jong, want mijn generatie wordt toch ouder.”