“Een investering hierin is niet te verantwoorden”

0
363
Harmke vd Sluis 2011

Einde in zicht voor jeugdsoos Grootegast

GROOTEGAST – Volgens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast is het niet te verantwoorden om nog langer investeringen te doen in het jeugd- en jongerenwerk in het hoofddorp van de gemeente. Dat stelt zij in een memo aan de gemeenteraad. Deze drong onlangs bij monde van Kor de Wagt (PvdA) aan op een onderzoek naar het functioneren ervan. Het college gaat er nu vanuit dat het jeugdhonk in het dorp sluit.

Wanneer de bestemming van de huidige jeugdsoos aan de Bovenweg in Grootegast verdwijnt, zal er niet gekeken worden naar nieuwbouw van een jongerencentrum in Grootegast. Tot die slotsom komt de gemeente na eigen onderzoek onder jongeren. In een half A4’tje wordt uiteen gezet dat er in het verleden discussies zijn geweest over het barbeheer en de betrokkenheid van de ouders bij het openhouden. “We zien dat het lastig is om met voldoende vrijwilligers het jeugdhonk open te houden,” valt te lezen.

Volgens de gemeente komen de jongeren momenteel nog maar sporadisch in jongerencentrum XS4U. Een verandering ten opzicht van een aantal jaren eerder, toen de jeugd nog regelmatig in de soos te vinden was. De gemeente stelt dat het zelf meerdere keren geprobeerd heeft om jongeren enthousiast te krijgen voor de soos. Dit lukte niet, omdat jongeren nu meer te vinden zijn bij muziek-, sport en toneelverenigingen. Ook zouden de kerken hun steentje bijdragen in zorg voor de jeugd. In het dorp Grootegast wordt specifiek gesteld dat ook veel jongeren naar de drie aanwezige kroegen gaan.

Ook is er gekeken naar andere dorpen in de gemeente. Tijdens de kennismakingstour van de nieuwe jongerenwerker is gebleken dat er in veel dorpen geen behoefte bestaat aan een jeugdhonk. Zo zou de jeugd uit Opende dezelfde mening hebben als hun leeftijdsgenoten in Grootegast. Dit in tegenstelling tot Doezum en Niekerk, waar de jongeren een eigen jeugdhonk nog wel op prijs stellen. Volgens de memo draaien de jeugdhonken daar nog wel met een redelijk succes.

Hoewel de gemeente het jammer noemt dat het jeugdhonk verdwijnt, zet het de lijn van sluiting door. Zo wordt er de komende tijd gewerkt aan een zogenaamde ‘sterfhuisconstructie’, wat concreet betekent dat het jongerencentrum in Grootegast de komende jaren openblijft tot het Kinderkwartier uit hetzelfde gebouw vertrekt naar de nieuwbouwlocatie van Het Hooge Heem. Na de verhuizing zal het pand een andere bestemming krijgen en verdwijnt ook de jeugdsoos.

Onder ouders die betrokken waren bij het jongerenwerk, werd de afgelopen jaren regelmatig gesuggereerd dat het jongerenwerk, mede door de vele wisselingen van jongerenwerkers, niet van een hoog niveau is geweest. Verantwoordelijk wethouder Harmke van der Sluis (VVD) herkent dit niet. “Als ik bijvoorbeeld kijk naar onze voormalige jongerenwerkers Hans Sulman, dan denk dat hij een goed contact had met de jeugd. Toch constateren we dat steeds meer jongeren hun eigen weg kiezen. Daarnaast stond Hans veel achter de bar, maar wij hebben ervoor gekozen hiervoor geen betaalde kracht in te zetten. Daarbij hebben we De Smidse in Niekerk als voorbeeld genomen.” Volgens de wethouder kan een jongerenwerker wel ingezet worden tijdens de opstartfase, maar moeten daarna de jongeren of hun ouders het zelf overnemen. Na het zomerreces bespreekt de raad de memo.