Aduard gaat voor pannakooi

0
129
aduard panna-1

Stem voor het Rabobank Coöperatief Idee

Het is het jaar van de coöperatie bij de Rabobank en daarom heeft de afdeling Noordenveld West Groningen een wedstrijd uitgeschreven voor ‘het Coöperatief Idee’. Verenigingen en stichtingen nemen volgens de bank een belangrijke plek in een dorp voor de leefbaarheid en daarom mochten zij meedingen naar één van de geldprijzen. Zes ideeën zijn geselecteerd, waarvan er twee ontsproten zijn in het verspreidingsgebied van de Streekkrant. Alleen rekeninghouders van de Rabobank kunnen stemmen en dit kan via http://www.rabobank.nl/particulieren/lokalebanken/nwg/stemmen_cooperatief_idee_ledenverkiezing/. De hoofprijs is 20.000 euro, nummer twee krijgt 10.000 euro, nummer drie krijgt 5.000 euro en de nummers 4, 5 en 6 krijgen 1.000 euro. Stemmen kan tot 1 oktober.

Enthousiaste groep wandelaars probeert de Lauwersmeermars op de kaart te zetten

ZOUTKAMP – Na een aantal jaren stil te hebben gelegen, wil een groepje enthousiastelingen de Lauwersmeermars weer op de kaart zetten. Maar alleen de twee langeafstandsroutes van 40 en 65 kilometer uitzetten, is voor deze wandelaars niet genoeg. Activiteiten onderweg en bij de aankomst in Zoutkamp, waarbij bijvoorbeeld een Visserijmuseum of sportvereniging wordt betrokken, zo zien ze het voor zich. Enige heikele punt: de financiën.

Harmina Kamp heeft samen met Bauke Visser, Lies Visser, Hilda Bottema, Leentje Veltrop en Ester Toxopeus de handschoen opgepakt. “In 2005 is de Lauwersmeermars voor het laatst gelopen. Een baas van de Willem Lodewijkkazerne was een enthousiast marsleider en hij zette de tochten ooit op. Op een gegeven moment zijn ze geprofessionaliseerd en stierven de tochten uiteindelijk een stille dood”, vertelt ze. “Wij zijn zelf allemaal langeafstandslopers uit Zoutkamp en hadden zoiets van: ‘zou het niet leuk zijn om dit weer op te pakken?’.”

De datum is geprikt, het wordt 27 april 2013. De routes blijven zoals bekend. “Het gaat er in eerste instantie ook om, om het Lauwersmeergebied aandacht te geven. Het is nou eenmaal een prachtig wandelgebied met de luchten en het water. En daarnaast gaat het om het langeafstandswandelen. Er zijn namelijk een heleboel wandelevenement, maar langeafstandswandelen heb je nu niet in de omgeving.”

Daarnaast wil de organisatie iets meer bieden. “De start en aankomst zijn in Zoutkamp. Het liefst willen we dat er bij aankomst wat leuks te doen is. We denken aan het Visserijmuseum, Dorpsbelangen of de sportverenigingen. En het zou leuk zijn als ook de dorpen waar de wandelaars doorheen komen, wat organiseren.”

De financiën zijn nog wel een probleem. “Ideeën zijn er genoeg, maar zonder financiën kan je gewoon niks. Als wij zouden winnen, dan kunnen we gewoon nét even meer uitpakken. Dan hoeft niet alles met vrijwilligers en zo goedkoop mogelijk. Bovendien zouden we graag een buffer opbouwen, zodat de mars ieder jaar weer op poten kan worden gezet.” De wedstrijd moet uitkomst bieden. “Wij willen het samen doen, met het dorp, met de verenigingen. Dus het ís een coöperatief idee!”