Gemeente Marum organiseert leuke ‘schervenwedstrijd’ voor basisschooljeugd in de regio

0
1610
Hissy Brouwer Kleintje Cultuur

Bij sommige gesprekken die wij met creatievelingen hebben, slaat hun enthousiasme op ons over. Soms zelfs zo, dat je als verslaggever zélf mee zou willen doen. Zo’n gevoel van ‘zélf meedoen’ ervoeren wij ook na het gesprek, dat we met Hissy Brouwer, beleidsmedewerker Cultuur & Welzijn bij de gemeente Marum, hadden. Ze doet er bescheiden over, maar je mag haar best ‘ervaringsdeskundige’ noemen. Want Hissy schilderde lange tijd met aquarelleren als favoriete techniek en ze heeft zich recentelijk ook op het musiceren op de elektrische gitaar gestort. Muziekliefhebster Brouwer, ‘mijn interesse is erg breed, ik houd van soul, rock, van Prince maar ook van Herman Brood’, wil op termijn graag deel uitmaken van een bandje. “Jazz ballet behoort ook tot mijn favoriete bezigheden,” vult de moeder van drie eveneens creatieve kinderen haar artistieke CV aan. En o ja, als fietscrosser staat ze ook haar vrouwtje, bewijst onder meer een mooie foto in haar gemeentelijke kantoorkamer.

Maar over Hissy Brouwer gaat dit verhaal niet. Wél over het Gaudi-project, dat ze met verve voor Westerkwartier en Noordenveld promoot. Dat zit zo. Het begint met een mysterie. In maart van dit jaar werd archeologisch onderzoek verricht naar wat in de volksmond ‘De Bult van Marum’ heet. Dat is een ‘geheimzinnige’ heuvel aan de Noorderringweg van Marum, bij de Romaanse kerk. De gemeente Marum wil met die bult aan de slag gaan omdat men de begraafplaats wil uitbreiden. Uit dat ook landelijk opzienbarende archeologisch onderzoek bleek dat de bult een restant is van een zogenaamde stinswier, een steenhuis dat, aldus het door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed uitgevoerde onderzoek, in deze regio zéér zeldzaam is. Zo uniek, dat de Bult in aanmerking komt als officieel geregistreerd Cultureel Erfgoed uit de prehistorie.

Vlakbij deze bult, karakteristiek ook vanwege de prachtige eikenboom die er centraal staat, stond vroeger een boerderij. Met bewoners die er intensief woonden en leefden. Uit die periode vonden de archeologen verschillende voorwerpen, waaronder veel scherven. Dat gegeven bracht de gemeente Marum, in een speciaal daarvoor ingestelde commissie waarin ondermeer Hissy Brouwer (daar heb je haar!), er toe om het hele Westerkwartier en ook Noordenveld en dan vooral de basisschooljeugd ‘dieper’ met deze prehistorie kennis te laten maken. En scherven brengen niet alleen geluk, je kunt ze voor creatieve fantasieën ook goed gebruiken. Vooral als je ze daarbij een kleurtje geeft. Samen met de Drachtster kunstenaar Hilda Klaassen en met ondersteuning van het KunstStation C werd een activiteit ontwikkeld die beoogt om leerlingen van ALLE basisscholen in Westerkwartier en Noordenveld er toe te bewegen van scherven een liefst veelkleurig kunstwerk, naar eigen fantasie, te maken. Een beetje à la de Spaanse kunstenaar Gaudi die vooral door kleuren, natuur en vormen werd geïnspireerd. Daarom wordt de actie ook een zoektocht naar ‘De nieuwe Gaudi’ genoemd. Ieder kind in deze regio mag daar, in klassenverband maar ook alleen of met vriendjes en vriendinnetjes, aan mee doen. “Gewoon je fantasie laten werken,”zegt Hissy Brouwer. “Er even lekker voor gaan zitten en dan met eigen bedachte en/of zelfgemaakte kleurige scherven iets leuks maken. Dat lukt je vast, vooral omdat een jury alle inzendingen naar leeftijd en originaliteit beoordeelt en de winnaars kans maken op een prachtige dag naar DOEZOO, de wondere insectenwereld in Leens. Alle kunstwerkjes worden op een voor iedereen toegankelijke openbare plek tentoongesteld, dus je maakt ook nog eens kans op eeuwige roem.”

Alle zaken op een rijtje: Alle basisscholieren in Westerkwartier en Noordenveld, dus niet alleen uit de gemeente Marum, mogen meedoen. De gemaakte kunstwerken moeten uiterlijk 19 september 2012 bij Hissy Brouwer op het gemeentehuis van Marum in bezit zijn. Zij is daarvoor speciaal op de woensdagmiddagen 12 en 19 september tussen 14.00 en 17.00 uur op het Marumer gemeentehuis aanwezig om elk kunstwerk in ontvangst te nemen. Deelnemers kunnen hun kunstwerk ook als bijlage in een e-mail sturen naar h.brouwer@marum.nl Voor het verstrekken van méér gegevens kan ze worden gebeld: 0594-641333. De prijswinnaars worden officieel bekend gemaakt op 29 september, tijdens een leuke busrit langs allerlei spannende plaatsen in de gemeente Marum. En die eindigt bij, inderdaad, De Bult.