Historische bus en Jan Plezier rijden langs monumenten Zuidhorn

0
168

ZUIDHORN – Zaterdag 8 september aanstaande om 10.00 uur opent Jan Oomkes, voorzitter van de Stichting Open Monumentendag gemeente Zuidhorn, in de Abdijkerk te Aduard de Open Monumentendag 2012 in de gemeente Zuidhorn. De bouwgeschiedenis van de Abdijkerk is te bekijken op de tentoonstelling ‘Van Klooster tot Kerk’ in het museum Bernardushof in Aduard. In het museum en in de kerk worden deze dag rondleidingen gegeven.

Het thema voor Open Monumentendag is dit jaar ‘Groen van Toen’. Het Nationaal Landschap Middag- Humsterland met zijn talrijke monumenten is daar een goed voorbeeld van. Maar ook oude kerkhoven zijn een oase van groen. Ieder half uur tussen 11.00-16.00 uur vertrekt er een bus vanaf de Abdijkerk in Aduard voor een rondrit van ongeveer een uur langs de monumenten in het Middag-Humsterland. Belangstellenden kunnen halverwege uitstappen om een monument te bezoeken en de volgende bus nemen om verder te gaan. De bus voert onder meer langs de Piloersemaborg in Den Ham, de kerk met grafkelder van Gravin Margaretha van Cobentzel en de molen in Oldehove, het watergemaal in Electra en de kerk in Niehove. In de Piloersemaborg is een tentoonstelling van schilderijen en van houtobjecten te zien. In de kerk van Oldehove exposeert de schildersclub haar werken. Onder begeleiding kunnen belangstellenden ook de oude toren van de kerk beklimmen.

Bezoekers kunnen ook met een Jan Plezier een bezoek brengen aan het gerestaureerde kerkje in Den Horn en de bijzondere begraafplaats te Lagemeeden. De Jan Plezier met gids vertrekt om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur ook vanaf de Abdijkerk in Aduard.

Het gehele programma van de OMD 2012 in de gemeente Zuidhorn is te vinden op de website van de Stichting: www.openmonumentendag-zuidhorn.nl. Hier is ook een overzicht opgenomen van de andere monumenten die zaterdag 8 september zijn te bezichtigen. Bij diverse monumenten zijn activiteiten georganiseerd. De monumenten in de gemeente zijn zaterdag open van 10.00-17.00 uur, tenzij anders vermeld.