Kanaalpop wordt maar groter en grootser

0
109
Kanaalpop 1

Wereldrecord dranghekdrummen en singer-songwriter podium toegevoegd aan programma

ZUIDHORN – Een beetje ambitie is de organisatie van Kanaalpop niet vreemd. Sterker nog, zelfs twee weken voordat het festival weer van start gaat, wordt er nog altijd gebouwd aan het programma. Creatief als deze jongens zijn, heeft de organisatie weer nieuwe en vernieuwende onderdelen aan het programma toegevoegd. Er wordt een gooi gedaan naar het wereldrecord dranghekdrummen en er is een singer-songwriter podium toegevoegd. Nieuw dit jaar is ook KanaalpopNL, een live mainstream mogelijk gemaakt door studenten van het Noorderpoortcollege en de samenwerking met het Zonnehuis.

Er wordt dit jaar sowieso nogal uitgepakt door de organisatie. Kanaalpop behaalt haar eerste lustrum en daarom is er dit jaar een dag extra aan het festival toegevoegd. Overigens niet met de bedoeling dat deze er eenmalig aan vast zit. “Als het goed gaat, dan pakken we het volgend jaar weer zo op”, vertelt Edwin Vis. “Zo is het eigenlijk altijd gegaan. We hebben het een keer geprobeerd en we zouden wel zien hoe het zou gaan. Nu staan we vijf jaar later op een festival van drie dagen.” Wat hem betreft stopt de ‘Kanaalpop-trein’ nog lang niet. “In Zuidhorn heb je nog steeds geen feestweek. Daarin zit natuurlijk een uitdaging. We zitten al op drie dagen. Dit staat, je hebt een basis naar de gemeente toe, om een stap naar een feestweek te maken.”

Party del Sol, waarmee het festival ooit begon, is dit jaar verschoven naar de donderdagavond. Nieuw is KanaalpopNL, op de vrijdagavond. De naam zegt het al, de Nederlandstalige artiest staat hier centraal. Bewust werd er gekozen voor een andere insteek op deze avond, zodat de toevoeging van een extra avond ook écht een toevoeging is. Burdy zal deze avond de handjes wel in de lucht krijgen. Maar er is meer. Lokale ‘held’ Adrian Mey zal een aantal van zijn successen laten horen in eigen woonplaats. Ook Kevin Paré en René Becker staan op het podium deze vrijdagavond.

Bart Brands Buys, die zich ook altijd vol enthousiasme inzet voor de Spelweek Zuidhorn, kwam nog met een geweldig plan om ook de jeugd bij het festival te betrekken. “We gaan het wereldrecord dranghekdrummen verbeteren”, vertelt Edwin enthousiast. Bijkomend voordeel is dat deze nog niet staat, dus het behalen van dit wereldrecord moet wel lukken. “Dat klopt”, beaamt Edwin, “maar dit wordt er wel meteen eentje waarvan je denkt: wów! Alle registers gaan open en we gaan heel drummend Nederland gek maken. Drumfora, drumbands, we benaderen ze allemaal. Alle drummers en niet-drummers zijn welkom om mee te helpen.” Burgemeester Bert Swart komt om 13.00 uur op zaterdag om de aftrap te geven én gaat uiteraard ook even meedoen. Tenminste, “hij weet het nog niet”, als het dus aan de jongens ligt. “We willen natuurlijk met zoiets ook weer meer mensen hierheen trekken”, vertelt Edwin. “Laat heel Groningen erbij komen.”

Nieuw is ook het singer-songwriter podium. “Ja, een tweede podium erbij dit jaar”, aldus Edwin. “Of mensen zich kunnen aanmelden? Ik moet zeggen dat we spontaan al zo veel aanmeldingen hebben gekregen dat het in principe al vol zit. Het moet wel héél toppie zijn, willen we er nog iemand aan toevoegen. Eventueel zouden we nog plek voor iemand hebben.”

De ambitie uit zich ook nog op andere vlakken. “Studenten van het Noorderpoortcollege komen een week lang opnames maken. Het is een studieproject voor hun. Ze filmen ook tijdens het festival en dit zal via een livestream op alle schermen hier te volgen zijn én is live via internet te bekijken. Sponsoren kunnen eventueel ook een video hiertussen krijgen. En dat is het met Kanaalpop hè. Het is heel goed georganiseerd. Het geld van sponsoren wordt ook telkens weer gebruikt om het festival verder te professionaliseren. Altijd zijn de jongens pro-actief bezig. Voor een sponsor is het niet alleen maar geld schieten, zie het maar als relatiemarketing.”

Ambitie is niet het enige waar het omdraait, trouwens. “We willen ook maatschappelijk betrokken zijn. Het eerste wilden we al rekening houden met rolstoelgebruikers, maar toen daar weinig gebruik van gemaakt werd, is het wat naar de achtergrond verdwenen.” Een sponsor bracht de jongens op het idee contact te zoeken met het Zonnehuis. “Die sponsor zei: mijn oma zit in het Zonnehuis en die houdt zo van popmuziek. Kan daar niet wat voor geregeld worden?” Uiteraard wel. De jongens gaan er alles aan doen om deze bewoners bij hun festival te betrekken. “Het Zonnehuis hoort bij het dorp. Bovendien zitten daar ook veel jongelui, die werken aan een herstel of revalidatie. Pak ze er gewoon bij en geef ze een leuke dag.”

Kanaalpop vindt plaats op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 september. Alle informatie is te vinden op www.kanaalpop.nl. Het festival is gratis toegankelijk. Er zijn ook kaarten te winnen voor het VIP-deck, plak daarvoor de Kanaalpopsticker op een gekke plek! De stickers zijn te vinden bij jongerencentrum Avalon, Lunchroom Malero en de bibliotheek in Zuidhorn.

 

Kanaalpop 2Kanaalpop 3Kanaalpop 4Kanaalpop 5