Open Monumentenweekend op Zuurdijk

0
107

ZUURDIJK – Het thema van Open monumentendag dit jaar is ‘Groen van Toen’. Daar hoort natuurlijk ook het groen op kerkhoven en begraafplaatsen op. Zuurdijk heeft één van de mooiste oude kerkhoven in deze omgeving (volgens de eigenaar, Stichting Oude Groninger Kerken). De ‘nieuwe’ begraafplaats, uit 1877, vormt er een mooi geheel mee. Die begraafplaats wordt de komende tijd helemaal opgeknapt. Een project dat uitgevoerd wordt i.s.m. Landschapsbeheer Groningen, ‘Kerken in het Groen’. Ook het oude baar- of lijkhuisje, op de begraafplaats zal, als de fondswerving lukt, gerestaureerd worden.

Natuurlijk is de kerk zowel 8 als 9 september geopend. Op beide dagen worden er vanaf 13.00 uur verhalen verteld over het dorp, de begraafplaats, het baarhuisje, de kerk, en Armhoes Joapke. Er wordt daarbij ook aandacht besteed aan de plannen die er zijn en de net opgerichte stichting ‘Begraven op Sutherdicke’. Bij mooi weer gebeurt alles op de begraafplaats en het kerkhof, maar bij slecht weer is de kerk een goede vluchtplaats.
Op zondag is er vanaf 15.00 uur een speciaal programma: Jane Leusink leest haar gedicht ‘Gras’ bij het baarhuisje, op de begraafplaats, met muzikale omlijsting van Duo Celladon, Anne Vos van Dijk en Mathilde van Wijnen, beiden op cello. Zij zullen Bach spelen. Daarna vertelt Marlijn Nijboer, van Zinnenkunst, een verhaal.