Niekerk

0
214
Niekerk OG Orbiszala-2

Datum: 31 augustus
Tijd: 16:30 uur
Locatie: Bloemersmastraat, Niekerk

NIEKERK – De zaal waar voorheen de bibliotheek van Niekerk in zat, heeft een nieuwe bestemming gekregen. Het bestuur van dorpshuis De Rotonde heeft na het opheffen van de bibliotheek contact opgenomen met het Instituut Orbis. Vrijdagmiddag vond daarvan de opening plaats. In de zaal zullen jaaropleidingen gegeven worden aan mensen die coach, trainer of mediator willen worden. “Mag ik even uw aandacht?”, vraagt voorzitter van het dorpshuis, Klaas Hake tijdens de officiële bekendmaking. Hij heet iedereen welkom en start zijn betoog. Alle genodigden luisteren aandachtig. De voorzitter vertelt over de opvulling van de zaal en hoe blij zij daarmee zijn. Na een kort woord van trots en dank geeft Hake de directeur van het instituut het woord.

Meneer Joost Drenthe verrast de Ongenode Gast een beetje. Hij heeft een pet op. Hij begint zijn toespraak bij zichzelf: “Ik ben erg blij met deze stap.” De directeur doet na deze uitspraak een professorpet op. “Ik ging eens denken als een professor, nadat wij gevraagd zijn door de Rotonde, vandaar deze pet. Bij de uitspraak ‘Het was in het begin een blind avontuur’ bond de 64-jarige Drenthe een blinddoek voor. “Als je er niet goed over nadenkt, kom je duiveltjes tegen” en er werden duiveltjesoortjes op gezet. “Dus wat is wijsheid?” hoort bij de hoed en “Het was een heel avontuur”, bij de piratenhoed. De voorstelling van Joost Drenthe ging aan één stuk door. De genode gasten, inmiddels heel wat lachmomenten verder konden er wel van genieten. De Ongenode Gast vond het ook wel origineel, maar hij weet niet in hoeverre de directeur na dit theaterstuk nog serieus genomen wordt. Het zal wel een beetje meevallen, omdat het publiek waarschijnlijk niet allemaal klanten zijn van Instituut Orbis. “Toen we eruit waren, konden de bouwvakkers aan de slag”, waarvoor de directeur een pet met lang haar had opgezet. “Zien bouwvakkers er zo uit?”, zeggen een aantal aanwezigen tegen elkaar. Drenthe eindigde zijn toespraak met een feesthoed.

Drenthe vroeg iedereen mee te lopen naar de nieuwe zaal. “Voordat iedereen er in mag, moet de naam nog onthuld worden. Meneer De Haan, zou u dat willen doen?” De aanwezige wethouder, Mark de Haan van de gemeente Grootegast trok het doek vervolgens van het naambordje af. In de Instituut Orbiszaal werd vervolgens een filmpje bekeken dat het werk van het instituut moest omschrijven. Tekenfilmfiguurtjes lieten zien hoe iemand op een idee komt, er iets mee kan doen en uiteindelijk tot een goed resultaat kan komen. “De zaal moet nog een beetje aangekleed worden”, zegt Drenthe. Het is een ruime zaal waar een aantal kasten staan en een paar posters aan de muur hangen.

Er ging een woord van dank naar het Niekerkse klussenbedrijf André Ansing, schildersbedrijf Harm Pietens en installatiebedrijf Johan Wilgenburg, die in de zomer aan de zaal hebben gesleuteld. De zaal van 65 vierkante meter werd uiteindelijk opgeleverd met geel tinten en rode stoelen. Er kunnen voor een cursus ongeveer dertig mensen in de zaal.

Joost Drenthe, die zijn hoed inmiddels weer heeft afgezet, vertelt nog even over het instituut aan een aantal mensen: “We zaten met onze opleidingen en cursussen op vijf locaties in het noorden en we wilden al een tijdje een eigen centrum. Op deze locatie is het mogelijk onze activiteiten samen te brengen. Het was altijd een gesleep en een georganiseer. We deden al een tijdje twee opleidingsgroepen in De Rotonde. De service van Hennie en Bob Ansing beviel ons erg goed. Toen het bestuur van De Rotonde de ruimte wilde aanpassen en wij wat nodig hadden, waren we er snel uit.” Zaterdag werd de eerste proefdag gehouden voor geïnteresseerden voor de coach en mediator opleidingen die in september en oktober starten.

De hele ruimte van de voormalige bibliotheek is in tweeën gesplitst. Voor de tweede zaal wordt nog een bestemming gezocht.

Niekerk OG Orbiszala

Niekerk OG Orbiszala-9