Heren 1 De Meeuwen nieuwkomer in de tweede divisie

0
369
Zuidhorn De Meeuwen

“Uit zullen we wel eens onze neus stoten, maar thuis zijn we moeilijk voor tegenstanders”

ZUIDHORN – Een heel leuk team, ambitieus en met de blik omhoog, zo kan Heren 1 van Volleybalvereniging De Meeuwen uit Zuidhorn het beste worden omschreven. Afgelopen jaar lieten de heren van zich horen. “Of we er goed voor staan? Nou, we beginnen weer met nul punten”, zegt trainer Ruud Broekema scherp. “Maar vorig seizoen hebben we het goed gedaan, inderdaad. We hebben negentig punten gehaald en we stonden dan ook ruim voor op de nummer twee. Daarnaast hebben we de beker gewonnen én de supercup.” En dat maakt het team de beste van Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland.

“Je bent natuurlijk wel bescheiden als nieuwkomer”, zegt Broekema over de start in de tweede divisie, “maar we zetten in op middenmoot plus, dus het linkerrijtje. Uit zullen we wel eens onze neus stoten, maar thuis zijn we moeilijk voor tegenstanders. ‘Hier gaan we punten halen’, met die instelling gaan we wel op pad.” Ambitie is de jongens niet vreemd. “Kijken hoe hoog je kunt springen”, aldus Broekema. Om de jongens nu voor het tweede jaar op rij te trainen vindt hij dan ook geen straf. “Ik heb er heel veel lol aan. Ik ben er een jaar tussenuit geweest om de dames te trainen, maar ik miste het harde beuken. De dames spelen trouwens wel heel technisch en ook zij zijn heel goed.” Ook dames 1 namelijk, promoveerde naar de tweede klasse. “Maar ze hebben nog een heel jong team en zullen er wel hard aan moeten trekken.”

De vereniging bloeit volgens Broekema. “We hebben heel veel jeugdleden en dat is hartstikke positief. We willen het ook graag met eigen mensen doen, dus dat de eigen jeugd doorstroomt.” Ook goed te zien in Heren 1. Uit eigen ‘kweek’ komen Michael ter Veer, “die kan vreselijk hard slaan”, Frank Kuper, “spelverdeler met bloedzuivere set-ups”, Siebren van de Dijk, “kan beter stofzuiger genoemd worden, verdedigt vreselijk goed”, en aanvoerder Rik Schoonhoven, “rots in de branding”. Vanuit Groningen komen Nico Hoekstra en Daniël Bolt het team versterken. Beiden speelden daar in de B-league, de één na hoogste klasse. Kenmerkend is volgens Broekema dat het team tot het gaatje wil gaan. “We zijn nergens van onder de indruk. We willen ook van ploegen winnen, die veel beter zijn. Of karakter ons sterkste punt is? Misschien. Maar we zijn ook een slimme speler, die heel goed de wedstrijd leest.”

Nu er twee ploegen op hoog niveau gaan spelen, kan de vereniging wel een nieuwe sponsor gebruiken. “Alles wordt duurder, hoe hoger je speelt, en dat geldt dit jaar ook nog eens voor twee teams. De contributies kunnen niet altijd maar omhoog en entree heffen is niet ons beleid.” Aan publiek schort het desondanks nog wel eens. “Vroeger zaten er vier à vijfhonderd man, dat mag nu ook wel weer komen. De mensen die er zijn, zijn enthousiast. We bieden wel een sfeervol middagje uit.”

Op 15 september spelen zowel Heren 1 als Dames 1 een bekertoernooi in de Quicksilver S in Zuidhorn. Vanaf 13.00 uur wordt er gestreden om de nationale beker.