Mannenkoor Westerlauwers komt met een ode

0
211
buitenpost mannekoor voor kc-1

De Lauwers als bindende factor tussen Friesen en Groningers

 

SURHUIZUM – Mannenkoor Westerlauwers bestaat dit jaar 35 jaar en zo’n mijlpaal laten de mannen niet ongemerkt voorbij gaan. Een speciale ode aan de rivier waaraan het koor zijn naam ontleend, moet dit heuglijke feit een speciale klank geven. Durf was hiervoor wel nodig, want de mannen stappen buiten hun normale repertoire van geestelijke liederen en zoeken voor een aantal ‘vlottere’ nummers de samenwerking met zangeres Griet Wiersma en een speciaal samengestelde band. Bovendien wordt de rivier dit keer geheel anders benaderd; deze grens tussen Groningen en Friesland nu eens belicht als bindende factor tussen Friesen en Groningers.

Twee leden van het koor maken met liefde tijd vrij om te vertellen. Foppe de Haan is vanaf het begin af aan lid van het koor. Hij zag het koor in 35 jaar groeien van veertig leden naar 90 leden. Zijn enthousiasme lijkt evenredig te zijn toegenomen. Krantenknipsels met verslagen over het eerste optreden van het koor komen op tafel. “Naar het zich laat aanzien, wordt het een goede vereniging”, leest Foppe lachend voor. Toch niet zo gek bekeken destijds. Het koor mag een positieve uitzondering worden genoemd. Waar andere mannenkoren moeite hebben om nieuwe leden te vinden, groeit het Mannenkoor Westerlauwers jaarlijks gestaag. Roel Vriesema werd in 1995 lid van het koor. “Na een oproep ging ik eens heen en de sfeer is goed”, vertelt hij. “Dit heeft misschien ook wel een beetje met de streek te maken.” En het belangrijkste onderwerp van dit gesprek is aangesneden: de streek, het gebied rond de rivier de Lauwers, verdiende volgens de mannen wel eens een ode. “We wonen hier in een prachtige omgeving en de Lauwers is zo kenmerkend als grens tussen Friesland en Groningen. Het leuke is dat dit in het koor juist niet het geval is. De Lauwers is de bindende factor en we zijn trots dat we steeds meer Groningers als lid konden verwelkomen”, aldus Roel. Het 35-jarig bestaan van het koor is de perfecte aanleiding voor de ode, welke ook ‘Ode aan de Lauwers’ is getiteld. “We hebben als koor allemaal kreten op papier gezet: ‘wat is nou de Lauwers’. Daarvan heeft Eppie Dam een nummer geschreven.” De nieuwe nummers en aantal klassiekers komen op één cd, waarvoor de koorleden een naam mochten bedenken. Wim Feenstra kwam met het winnende ‘Lauwersklanken’. Hoewel de mannen aangeven ambitieus te zijn en als koor vooruit en hogerop te willen, klinkt het ook wel heel gezellig allemaal. “Het is ook wel heel sociaal”, beaamt Roel. Foppe noemt dirigent Harm van der Meer ‘de slagroom op de taart’. Alhoewel ze als koor best moesten wennen aan deze imponerende en ietwat theatrale man. Op de jubileum-dvd laten ze een imposante man zien, die met een grote bos grijs haar en een grote snor opvalt, en tussen de liederen door graag het woord neemt, om het publiek ook bij de optredens te betrekken. “Hij kan het mooi brengen. We merken dat het publiek het heel erg waardeert.” Daarnaast heeft hij een ontzettend goed muzikaal gehoor. “Hij kan ze zo aanwijzen, degenen die niet goed zitten. Hij hoort alles.” Op de vraag wat een koor goed maakt, moeten de mannen even nadenken. “Een mooie klank”, aldus Roel. “En dat kost veel tijd en energie, maar het gebeurt allemaal met humor.” Beide willen nog even Jan Kroeske benoemen, de organist die het koor al 35 jaar begeleidt, maar zijn hand er ook niet voor omdraait om in te vallen voor de dirigent of om voor Sinterklaas te spelen. Bijzonder is trouwens ook lid Cor Barbei. Hij is blind, maar leert alle teksten gewoon uit zijn hoofd. Ja, ook de Russische liederen beamen de mannen. “Oh ja”, bedenkt Foppe zich nog, “ik had nog één ding opgeschreven. De laatste 15 jaar hebben we geen geboortekaartje meer gehad.” Lachend nemen we afscheid.

Tijdens een feestelijk jubileumconcert op 2 november in Surhuisterveen wordt de cd gepresenteerd. Uiteraard zal het koor dan ook optreden. De leden maakten ook nog opnames van een eerder optreden én een boottochtje over de Lauwers. De dvd hiervan, wat een cadeau voor de leden is, is ook op deze avond te zien.