Staatssecretaris Bleker nog steeds geliefd onder achterban

0
243
Henk Bleker

“De hele stad stelt niks voor zonder het ommeland”

ZUIDHORN – Politici gebruikten de afgelopen week nog even flink om zichzelf en hun partij te promoten. Tijdens diverse verkiezingsavonden in de regio vertelden zij hun achterban waarom zij hun stem juist zo hard nodig hebben. Was het enkele weken geleden nog de PvdA die met veel hotemetoten in regio actief was, afgelopen deed het CDA hetzelfde met als hoogtepunt de spreekbeurt van Henk Bleker in Zaal Balk in Zuidhorn.

Doel van de avond vorige week maandag was om voormalig gedeputeerde Marc Jager via voorkeursstemmen toch nog de kamer in te krijgen. De show werd echter gestolen door staatssecretaris Henk Bleker, die als ‘runningmate’ de zaal onder de indruk wist te krijgen van zijn speech. Door afwisselend zijn stemgeluid te verharden en verzachten liet hij het publiek ademloos luisteren.

De avond ging over ‘trots’. Jager noemde daarbij de ouders van de school in Visvliet, waar hij eerder die dag een werkbezoek had. “Ik heb de veerkracht bij die ouder gezien. Ze gaan tot het gaatje en denken er zelfs over om een nieuwe school te stichten.” Bleker maakte ‘zijn trots’ persoonlijk. “Ik ben 30 jaar getrouwd geweest. Helaas gescheiden. Er is voldoende over geschreven. Ook over mijn nieuwe vriendin. Toch ben ik trots dat ik afgelopen zomer samen met mijn dochter en mijn ex zeven dagen op vakantie geweest ben.”

De Oost-Groninger was op nog meer dingen trots. “74 miljoen is er afgelopen jaar verdiend in de tuinbouw en de export gaat goed. Kenia is een nieuwe markt. Veel mensen vragen zich af wat wij daar moeten, maar er wonen een hoop mensen. Wij kunnen onze knowhow daar verkopen. Daar zijn wij goed in.” Volgens de staatsecretaris had hij niet genoeg tijd om zijn beleid uit te voeren. “Het kabinet is een jaar te vroeg gevallen, anders was het allemaal rond geweest. Voor het landbouwbeleid kunnen we overigens ook best zaken doen met de PvdA. Met GroenLinks is dat anders. Die willen het liefst alle dieren in de wei. Dat wordt een drukke boel. Wij zullen dan moeten emigreren.”

Trots op de Joodse en Islamitische gemeenschap was hij ook. Zeker na de discussie over het rituele slachten. “Met de jongen die bij ons op plaats 36 staat ben ik naar zo’n iftar-bijeenkomst geweest. Ik moest op tijd zijn en het werd een bijzondere bijeenkomst. Iemand begint dan met praten. Je kunt het vergelijken met een ouderling. Wie is hier eigenlijk ouderling?” Twijfelachtig gaan er een paar handen omhoog. “Nou zo ziet zo iemand er dus uit.” De zaal lacht.

Bleker riep op tot respect voor Moslims. “Ik ben vanmorgen teruggekomen uit Maleisië. Ik had dat zelf nooit gedaan, maar mijn vriendin wil ook wel eens wat. Ik heb daar gezien dat ik nooit meer de discussie wil over hoofddoekjes. Respecteer gewoon de achtergrond van moslims. Ik zag daar een moeder met drie kinderen, een iPhone en een iPad. Alles ging tegelijk. Net zo normaal als hier in Nederland.”

Kritiek kwam er wel vanuit de zaal. Vooral op het feit dat de partij het in de peilingen momenteel slecht doet. Zo slecht zelfs dat christendemocraten na morgen wel eens op een historisch dieptepunt qua zetels kunnen komen. Toch bleven de christenen nog wel een plekje voor zichzelf in een nieuw kabinet zien. Marc Jager zette daarbij in op minister Jan-Kees de Jager. “Want die staat als een huis. Stevig gefundeerd.” Daarnaast was er volgens hem ook voor Bleker ruimte. “Ik denk niet als staatssecretaris, maar als Minister van Landbouw. Ik ben trots dat het provinciaaltje veel van zijn doelen bereikt heeft.”

Wanneer er voor het duo na de verkiezingen nog een plekje in Den Haag is, hebben ze nog wel wat plannen. Bleker: “Het CDA was de partij van het Midden en Kleinbedrijf (MKB). In totaal werken vier miljoen mensen bij een bedrijf van minder dan 30 medewerkers. Vaak is de directeur meewerkend voorman. Daar moeten wij ons voor in blijven zetten.” Jager: “Ik zou de Floriade graag naar Groningen zien komen.” Daarnaast had hij ook lovende woorden voor politici van andere partijen. “Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg heeft afgelopen zomer een vergunning afgegeven voor de kolencentrale in de Eemshaven. Als Statenlid was hij daar altijd tegen. Iedereen is dan ook over hem heen gekomen, toen hij de vergunning gaf. Hij is blijven staan. Ik vind dat knap. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Hij voerde het beleid uit, waar een meerderheid voor was.”

Alex Datema vroeg tijdens de bijeenkomst aandacht voor het nieuwe gebiedsfonds, waarbij overheden en grote bedrijven tijdelijk hun geld kunnen parkeren. Onder andere de provincie Groningen stortte hierop een bedrag van vijf miljoen euro. Bleker kon de actie waarderen. Als gedeputeerde zei hij ooit al eens aan de wieg van het plan te hebben gestaan. “Dit is het mooie aan Groningen. Wanneer ik aan de oostkant kom, vragen ze altijd om subsidie. In het westen zeggen ze dat ze het liever zelf doen. Ik hoop nog eens een activiteit van deze organisatie mee te maken. Ook weet ik dat boswachter Nico Boele bij dit project betrokken is. Hij is één van de beste boswachters die Staatsbosbeheer heeft.”