Groen kloppend hart van Kornhorn

0
250
Kornhorn Maranathaschool-9

KORNHORN – Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het opknappen van de Maranathaschool te Kornhorn. Het college van B&W besloot in mei van dit jaar een bedrag beschikbaar te stellen voor hoognodig onderhoud, een besluit wat op de school met gejuich werd ontvangen. De school zette dinsdag de deuren open om aan alle ouders en dorpsbewoners te tonen hoe fris en groen het gebouw van binnen is.

Directrice Dineke Scheffer keek tevreden toe hoe dorpsbewoners hun ogen uitkeken in de school. Kreten als ‘prachtig’ en ‘wat is het opgeknapt’ waren niet van de lucht. “Onder andere de riolering en de dakgoten zijn vervangen en de gevel is opnieuw gevoegd”, vertelt Scheffer. “Van binnen hebben we alles gestript, waardoor het nu weer fris aan doet.” Bewust werd er gekozen de kleur ‘groen’ te laten overheersen in het nieuwe interieur. Appeltjesgroene deuren staan symbool voor de titel ‘de groenste school van het noorden’. Trots toonde Scheffer ook de geheel vernieuwde toiletgroepen. In mei vertelde ze al aan de Streekkrant hoe juist die ook aan vervangen toe waren, omdat ze begonnen te stinken. Ze zei toen ook dat de heropening een feestelijke dag moest worden en dat leek goed te zijn gelukt. Groen overheerste niet alleen in het gebouw. De leerlingen hadden bijna allemaal een groen kleurtje in het haar en net als de leraren en leraressen waren velen ook in het groen gekleed. Groene suikerspinnen en groene ballonnen die werden opgelaten, completeerden het geheel.

Ondanks dat wethouder Harmke van der Sluis de heropening op het laatste moment niet kon bijwonen, zorgde zij er wel voor dat haar lovende woorden de aanwezigen wel bereikten. Bovendien had zij ervoor gezorgd dat er een cheque van 115 overhandigd kon worden aan Scheffer. Nico Boele, degene die namens Staatsbosbeheer zich met het, door de Maranathaschool omarmde, Curringherveld bezighoudt, was er wel in hoogsteigen persoon. Hij verblijdde de school met een prachtige eik. “Ongeveer tien jaar geleden is deze gezaaid, in het kader van het gedachtengoed dat onderwijs en natuur bij elkaar horen”, vertelde hij. “Wat is er mooier dan dit op deze manier opnieuw te bekrachtigen?”

Na de toespraken werd het nieuwe logo van de school onthuld. Uiteraard was ook de kleur groen hierin verwerkt. De overige kleuren, geel, blauw en rood, zijn de primaire kleuren, passend bij het primaire onderwijs. Bovendien veranderen ze samengevoegd in bruin, de kleur van de stam van een boom. “Verder omarmen de kinderen de toekomst als het ware”, vertelde Scheffer ook nog. Een moeder van één van de leerlingen, Claudia van der Veer, ontwierp het logo.

Ondanks de feestelijke gebeurtenis, moeten toch vele aanwezigen in hun achterhoofd zich hebben afgevraagd welke toekomst de school wacht. Mocht Penta Primair vasthouden aan het minimum van tachtig à vijfentachtig leerlingen, dan lijkt het lot van de Maranathaschool niet rooskleurig. Zelf gaf Scheffer in mei aan van het negatieve imago af te willen. Directeur-bestuurder Johan Heddema van Penta Primair kon de gemeenteraad niet de garantie geven dat de school nog tien tot vijftien jaar open zal blijven. “Zoiets kun je nooit zeggen. In de prognoses loopt ons leerlingenaantal wel wat terug, maar dat is in alle scholen in deze regio zo”, reageerde Scheffer. De Stichting Kornhorn Vitaal spreekt in dorpsblad De Parel wel haar zorgen uit. “Als u de leerlingen prognoses zoals die bij Penta Primair bekend zijn, leest, zal het duidelijk zijn dat er wat moet gebeuren voor Kornhorn”, aldus voorzitter Willem Tel. “Een gesprek met Penta Primair is inmiddels gerealiseerd en duidelijk was dat de soep iets minder heet gegeten werd dan opgediend.” Desondanks spreekt de stichting over maatregelen als meer woningen realiseren in het dorp en (kinderrijke) families aantrekken naar bestaande, te koop staande, woningen. “Belangrijk is om als dorp vierkant achter ‘onze’ Maranathaschool te staan, wanneer ze ‘heropent’”, sluit Tel af. Dat streven is in elk geval gelukt. Of het openhouden van de school ook lukt, moet de tijd leren. Aan het gebouw zal het niet meer liggen.

Kornhorn Maranathaschool-5