Leefbaarheid verdwijnt niet na sluiten school

0
179
Onderwijsavond Zuidhorn

ZUIDHORN – Raadsleden, ouders en andere belangstellenden dromden afgelopen donderdag samen in Zaal Balk in Zuidhorn. Daar werd, georganiseerd door de gemeenteraad van Zuidhorn, een avond over de toekomst van het onderwijs gegeven. Directe aanleiding was de sluiting van twee scholen in de gemeente en de dreigende sluiting van een derde.

Met dit in het achterhoofd wilden raadsleden zich laten informeren over wat de toekomst hen zou brengen. Zo zei wethouder Bert Nederveen dat hij zich niet weer wilde laten verrassen als een school ineens zou sluiten. Toch hadden de schooldirecteuren van Penta Primair en Westerwijs niet veel hoopgevende woorden voor de bezoekers. Beiden bleven erbij dat een school minimaal uit 80 leerlingen, verdeeld over vier klassen moet bestaan.

Opvallende woorden kwamen er uit de mond van Fransje Grisnich. Zij had onderzoek gedaan naar de sluiting van enkele scholen in Oost-Groningen. “Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen rond de sluiting heel bang waren dat de leefbaarheid achteruit zou gaan, maar toen we hun later na de sluiting weer vroegen werd de leefbaarheid niet anders ervaren.” Volgens haar overweegt tussen de 13 en 16% van de inwoners om te verhuizen bij de sluiting van een school.

Een tip kwam er van Jacob Bruintjes, wethouder van de gemeente Borger-Odoorn. Hij wees de bezoekers op het feit dat het in dienst hebben van ‘ervaren docenten’ vooral voor hoge kosten zorgde. De avond werd afgesloten met enkele woorden van de schoolbestuurders. Henk Oosting van Westerwijs: “Ik durf niet mijn hand in het vuur te steken dat al onze scholen over tien jaar nog open zijn.” Johan Heddema van Penta Primair zei op zijn beurt dat een eventuele samenwerking met Westerwijs geen taboe is.