PKN Kerk houdt avond over Israël

0
168
Israelavond Oldekerk

“Wij branden twee kaarsen: voor de Joden en Palestijnen”

OLDEKERK – Begin oktober worden in Oldekerk twee informatieavonden over Israël gehouden. Doel van de avonden is om meer informatie te geven en te krijgen over het land en de jarenlange conflicten tussen de moslims in de joden. Volgens de organisatie moet het een objectieve avond worden. Niet vanuit één geloof, maar met een open blik naar beide partijen.

Vorig jaar werden al drie avonden rond het concept georganiseerd. Het werd een succes. Met zo’n 140 personen maakten grote groepen uit verschillende dorpen rond Oldekerk kennis met het land. Dit jaar komen de avonden terug. Op 9 oktober aanstaande wordt in de kerk van Oldekerk de film ‘Lemon Tree’ gedraaid. Het gaat over een Palestijnse teler die weggejaagd wordt door het Israëlische bewind. De grond is namelijk nodig om een nederzetting te bouwen. Een week later volgt een lezing van hoogleraar Rieta Brons. Zij gaat met de bezoekers in gesprek over diepere theologische en geloofsvragen.

De avonden worden georganiseerd door de commissie Vorming en Toerusting van de PKN Kerk in Oldekerk. Jikky Grashuis: “De vraag is waarom het gebeurt. Wat zijn bijvoorbeeld de oorzaken? Daarnaast willen we ook vertellen dat veel moslims en joden gewoon in vrede met elkaar samenwonen. Dat zie je vaak niet op televisie, maar het is wel zo. Op de avonden branden wij ook altijd twee kaarsen: eentje voor de Joden en eentje voor de Palestijnen.” Bang voor betogingen, zoals die onlangs plaatsvonden bij een kerk in Drachten, is Grashuis niet. “Natuurlijk zijn er mensen die vinden dat je het anders moet zien, maar wij willen het juist onafhankelijk houden.” Mensen die meer informatie willen kunnen met haar bellen via 0594–612271.