Ambitieus belastingplan De Marne moet meer geld uit toerisme halen

0
137
Belastingplan De Marne

Aparte tarieven voor luxe en low-budget overnachtingen

LEENS – De komende jaren moet meer geld uit de toeristische sector worden gehaald, daarnaast wordt er fors geïnvesteerd in toeristische voorzieningen. Dat staat in het plan dat de wethouders Herwil van Gelder (GL) en Harm Evert Waalkens (PvdA) afgelopen week hebben gepresenteerd. De toeristenbelasting voor overnachtingen gaat daarbij omhoog van € 1,15 naar € 1,50 bij luxe gelegenheden. Voor low budget campings blijft het bedrag gelijk.

“We moeten de financiën op orde krijgen,” zegt Van Gelder. “Daarbij ligt er nog een taakstelling op de toeristische sector. We moeten daar extra inkomsten uithalen, want we lopen nu nog heel erg uit de pas.” De wethouders hebben daarvoor eigen onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de nieuwe plannen. Zo is de verwachting aan de bovenkant bijgesteld, maar denkt het duo dat er nog veel meer mogelijk is in de gemeente. Daarvoor is ook verscherpt toezicht nodig. “We horen nu nog verhalen, die vertelen dat het niet eerlijk gaat.” Daarom wordt een extra ambtenaar aangesteld die periodiek controles gaat uitvoeren bij de overnachtingsplekken. De kosten hiervoor wegen volgens het college op tegen de opbrengsten.

Bij het uitvoeren van de nieuwe plannen moeten ondernemers zoveel mogelijk betrokken worden. “We zien nu helaas nog dat de gunfactor er te weinig is,” constateert Van Gelder. “Wij moeten er nu als gemeente voor zorgen dat we niet tegenover elkaar komen te staan, maar samen gaan werken. We moeten daarbij een nieuw hoofdstuk openslaan en de sector een ‘boost’ geven.” Volgens de wethouders moet het mogelijk zijn om nog meer overnachtingen te laten plaatsvinden in de regio. Waalkens: “Er komen hier miljoenen mensen per jaar. Dan moeten er ook meer overnachtingen mogelijk zijn. Daarover gaan we binnenkort in gesprek met diverse ondernemers.”

Einde VVV Lauwersland in zicht

Met het lanceren van het plan wordt ook voorgesteld om te stoppen met de participatie in het VVV Lauwersland. Deze organisatie kwam enkele maanden geleden stevig onder druk te staan. Raadsleden die met medewerkers van het VVV op beursen spraken kwamen erachter dat deze vrijwel niks over de gemeente De Marne wisten. Van Gelder: “De ondernemers zijn de leden van de VVV. Wij zijn slechts de sponsor. We merkten dat de link tussen de ondernemers en het bureau te dun werd.” Wel verwacht de wethouder dat iets anders voor het VVV in de plaats zal komen. Hij denkt daarbij aan initiatieven vanuit het bedrijfsleven, zoals eerder al een speciale kortingskaart voor het Hogeland.