Buurtagent geeft verkeersles op De Borgh

0
166
buurtagent geeft verkeersles

ZUIDHORN – Hoog bezoek vorige week op de openbare basisschool De Borgh in Zuidhorn. Daar gaf buurtagent Remco van Aalst les aan de toekomstige verkeersbrigadiers. Door middel van het kijken van filmpjes en een oefening voor de hele klas op straat, werden de kinderen allerlei zaken over verkeersveiligheid bijgebracht. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij een grote bus?

Waar sommige docenten met de handen in het haar de klas uitlopen vanwege gillende kinderen, had buurtagent Van Aalst afgelopen week weinig werk aan het stilhouden van de klassen. Driemaal vertelde hij zijn verhaal, waarna de kinderen op straat zelf mochten oefenen. Zo werd de leerlingen geleerd om vooral ‘koel’ te blijven als er zich ooit een incident voordoet. “Spring niet voor een auto,” was het wijze advies van de buurtagent. “Als het mis gaat maak je wel altijd melding. Wat is het nummerbord, het merk, het type en de kleur van de auto? Als je dat hebt gaan wij er achteraan.”

Buiten was het aan alle leerlingen van groep 7 om even te oefenen in het feloranje hesje met een stopbordje in de hand. “Houd hem goed voor je uit, maar niet te ver. Anders wordt het zwaar,” klonk het advies. Ondertussen mocht de rest van de klas meerdere keren oversteken. Dat het op een goede manier ophouden van het bordje, het zeggen van de juiste woorden en het op de juiste manier teruglopen voor sommige kinderen nog knap lastig is, bleek wel. En het moet gezegd: de jonge dames deden het beter dan de mannetjes.

Pas bij de laatste leerlingen werd de groep wat onrustig. Sommige jongens probeerden snel de weg over te komen, terwijl dat eigenlijk niet mocht. Van Aalst reageerde laconiek: “Moet ik nou als een politieagentje tussen jullie in gaan staan?” De klas moest lachen en de rust was wedergekeerd. Of de kinderen ook daadwerkelijk langs de weg komen staan, is afhankelijk van hun ouders. Zij moeten hiervoor een verklaring tekenen.