De Opstap zet zich in voor doodzieke Remco

0
275
Fancy Fair voor Marco

 School zamelt geld in voor behandeling in Amerika

NIEKERK – Vrijwel de hele dag zijn ze er mee bezig: de kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Opstap in Niekerk. Sinds februari is bekend dat hun klasgenoot Remco Togtema last heeft van een neuroblastoom; een agressieve vorm van kanker. Inmiddels is het 11-jarige mannetje uitbehandeld en zit er niks anders meer op dan een alternatieve behandeling in Amerika. Voor de behandeling is geld nodig, veel geld. Daarom organiseert de school binnenkort een Fancy Fair.

Tot de zomervakantie ging het nog aardig met Remco. Hij kwam nog regelmatig op school, maar na de vakantie veranderde dat. Toch is hij nog vrijwel dagelijks in de klas aanwezig. Via een ‘webshare’ kan hij in het lokaal kijken en met zijn meester Bert Schipper communiceren. Hoewel het volgen van onderwijs redelijk goed gaat, moet hij af en toe toch pauze nemen wanneer hij teveel pijn heeft.

In Nederland is de jongen uitbehandeld. Daarom hebben zijn ouders de hoop gevestigd op een alternatieve behandeling in Amerika. Voor deze behandeling is geld nodig. Hoeveel weet nog niemand precies. Schipper: “Het hangt er heel erg van af wat de verzekering gaat doen. Het plan is dat Remco daar naartoe gaat met één van zijn ouders. Het kan wel vijf maanden duren, maar hopelijk komt hij er dan weer bovenop.”

Om geld in te zamelen richtte Remco’s oom de stichting Remco 4 Life op. Deze stichting wil in een paar maanden tijd duizenden euro’s bij elkaar halen. Eén van de grote acties daarbij moet een ‘Fancy Fair’ op 18 oktober aanstaande worden. Tijdens deze dag worden op de school allerlei activiteiten georganiseerd. Zo wordt er kinderkleding verkocht en kunnen de kinderen meedoen aan diverse spelletjes. “Het gaat erom dat er zoveel mogelijk mensen komen. Al komen ze maar een patatje halen, alles levert weer een klein beetje geld op,” zegt Schipper.

Remco’s klas bereidt zich er helemaal op voor. “We gingen allemaal spullen zoeken die we niet meer gebruikten,” vertelt Dominiek Bouma. “Die gaan we veropen. Ook gaan we nog een sponsorloop doen voor zoveel mogelijk geld.” Regelmatig gaan de klasgenoten nog bij Remco op bezoek. Zo werd door Remco en vriendje Marc Scheerhoorn een wedstrijd van FC Groningen tegen Roda JC bezocht. “Maar in die wedstrijd had veel meer gezeten,” zegt voetballer Marc. Dominiek vult hem nog aan: “Als het kan gaan we er met een clubje naartoe. Eerst had hij nog twee rolstoelen en toen gingen we samen trucjes doen.”

Remco volgt ondertussen thuis de lessen, waarbij hij hetzelfde tempo aanhoudt als de rest van de klas. Schipper: “’s Ochtends zetten we de webshare om half negen aan en als het dan lukt volgt hij een les. Hij kan het allemaal zelf bedienen.” In het begin was dat nog wel eens lastig, want hoe gaf Remco het aan als hij wat wilde vragen? Remco doet het zelf even voor: hij zwaait met een grote rode pet.

Hoewel alles in Niekerk zijn gangetje lijkt te gaan, is het af en toe zwaar voor iedereen. Schipper: “We praten erover en gelukkig pakt de klas het goed op. Als er bijvoorbeeld een topografietoets gebracht moet worden, wil iedereen wel even naar hem toe.” De Fancy Fair begint op 18 oktober om 16:30 uur en gaat door tot 21:00 uur. Bij de veiling zijn mooie prijzen te winnen. Zo komt juf Diny graag een avondje oppassen en scheert meester Koos zijn snor eraf als er genoeg geld binnenkomt. Voor een leuk bedrag kunnen bezoekers een liedje aanvragen bij dorpszanger Niels Span.