Greetje Postma

0
1581
surhuisterveen vrouw met de hamer-4056

Voorzitter van Fanfare De Bazuin Augustinusga

“Fanfare De Bazuin is opgericht in 1907, dus we bestaan nu 105 jaar. Het is een echte dorpsfanfare. De meeste leden komen uit Augustinusga en onze leerlingen komen ook allemaal uit het dorp. Maar vooral zijn we een dorpsfanfare, omdat we heel erg betrokken zijn bij het dorp. Of de activiteiten nou worden georganiseerd door de kerk of plaatselijk belang; als we gevraagd worden, zijn we erbij. Andersom organiseren we één à twee keer per jaar een concert, waar dan ook het halve dorp komt.

Echt kenmerkend voor de fanfare is dat het een hele gezellige club is, met een geheel eigen humor, trouwens. Maar als je lid wordt, dan ga je daar vanzelf in mee. We zijn sociaal, staan voor elkaar en iedereen wordt gewaardeerd om de muzikale talenten die hij heeft. Het jongste lid is twaalf en het oudste lid van 70 is net gestopt, maar qua beleving en omgang is er geen verschil. Wat ons echt kenmerkt, is dat we zo nu en dan de strijd aan willen gaan. We zijn al twee keer naar de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen gegaan en twee keer ook kampioen geworden in onze divisie. Dat is een ontzettende opsteker en dat geeft een band met elkaar. Waar we op beoordeeld worden? Als totale orkest op klank, ritmiek en bijvoorbeeld samenspel. Maar ook op hoe je een stuk speelt. Speel je de noten of leg je er iets extra muzikaals in? Wat dat betreft verdient onze dirigent, Jaap Musschenga echt de credits. Hij pluist een stuk uit en maakt er muziek van. Wij moeten het brengen, maar het ontstaat in zijn brein. Drie jaar geleden is hij begonnen bij ons en het klikt gewoon één op één.

Zelf ben ik al twintig jaar lid van de Fanfare. Ik speel saxofoon en toen er vier jaar geleden twee vacatures binnen het bestuur waren, heb ik me als voorzitter voorgesteld. Ik vind het geweldig om met muziek, waar ik een enorme passie voor heb, en mensen te werken en mag graag organiseren, regelen en de grote lijnen in de gaten houden. Als voorzitter ben je een beetje boegbeeld, maar ik doe het niet alleen. Ik heb een bestuur op de achtergrond dat veel doet en een goede samenwerking met de dirigent. Daaruit vloeit ook ons jaarlijkse ‘novembers winds’ concert voort. Op 10 november is de derde editie met twee gastsolisten. Rien Schratema is een geweldige zanger en een mooi verteller, hij gaat het presenteren en vier nummers met ons spelen. Wilbert Zwier is afgestudeerd aan het conservatorium als trombonist en een geweldige muzikant.”

Meer informatie op www.fanfaredebazuin.nl