Levendige discussie en gezellige Grunningse borrel voor OV Eendracht

0
190
Oldehove bijeenkomst de Eendracht-4133

OLDEHOVE – Ondernemersvereniging Eendracht had afgelopen vrijdagavond een zeer geslaagde bijeenkomst in Dorpshuis Humsterland in Oldehove. Spreker was de econoom mr. drs. Edward Feitsma van de Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB). De Groninger van geboorte (Ten Post) was eerder werkzaam in Den Haag bij het Ministerie van Financiën onder ministers Zalm en Bos. Sinds 2006 werkt Feitsma bij de NVB. Feitsma sprak over verschillende onderwerpen en beantwoordde vragen van ondernemers. In heldere taal en met relativerende humor legde hij uit waar banken en andere financiële instellingen momenteel mee worstelen. Te weinig vertrouwen tussen banken onderling, teveel regeldruk enzovoorts. Aan bod kwam ook de vastgelopen woningmarkt. En uiteraard de hypotheekrenteaftrek. Feitsma is kritisch over de huidige plannen in de politiek. Afschaffing van de aftrek is nodig om weer "trek in de schoorsteen te krijgen". Maar wat hem betreft moeten bestaande hypotheken net zo behandeld als nieuwe hypotheken. Dus geen "eerbiedigende werking" zoals de politiek nu lijkt te willen. Het werd een levendige discussie. Voorzitter Louis de Jonge sloot af met een dankwoord aan Feitsma en een advies aan de banken. De Jonge: "Ondernemers zijn gewend altijd het belang van hun klanten voorop te stellen. Banken zijn dat helaas afgeleerd. De doorsnee ondernemer betaalt netjes zijn rente en is al jaren loyaal. Toch blijkt het tegenwoordig vaak kwaad kersen eten met de bank, met slechte service bovendien. Dat moet anders!". Feitsma heeft toegezegd deze boodschap mee terug te nemen naar Amsterdam.

Na afloop was er de gebruikelijke borrel bij Gert Oostenbrug in het dorpshuis. Feitsma bleek daar nog een aardig woordje Grunnings te kunnen spreken. Al met al een mooie en informatieve avond in Dorpshuis Humsterland.

Ondernemersvereniging "Eendracht" is er voor ondernemers in Oldehove en omstreken. De volgende bijeenkomst wordt gehouden in de maand november/december. (nadere aankondiging volgt, zie ook www.hvehumsterland.nl (http://www.hvehumsterland.nl/)). Bij die gelegenheid zal Piet Reitsema met zijn dochter Gerda een presentatie houden over de boeiende historie van de molens De Leeuw en Aeolus in Oldehove. Ook wethouder Oomkes zal hierbij aanwezig zijn en zal uitleg geven over het belang van molens in de gemeente Zuidhorn. Bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk voor alle ondernemers in de regio.