Onderzoek naar glasvezelnetwerk in Achtkarspelen

0
160

BUITENPOST/SURHUISTERVEEN – Adviesbureau Denkgenoten uit Surhuisterveen krijgt van de gemeente Achtkarspelen de opdracht om te onderzoeken of een dekkend glasvezelnetwerk binnen de gemeente haalbaar is, dat heeft het College van Burgemeester en Wethouder afgelopen week besloten. Met het onderzoek moet een einde komen aan de jarenlange discussie rond de vraag of het aanleggen van een dergelijk netwerk rendabel is.

Al jaren wordt in de gemeente gesproken over zogenaamde ‘verglazing’ van de Achtkarspeler bodem. Diverse malen werd met bedrijven om tafel gezeten om te spreken over de mogelijkheden. “Maar het kwam nooit van de grond,” zegt wethouder Jan Lammers (CDA) nu. “Laat ik het zo maar zeggen: marktpartijen hebben misschien andere belangen dan wij hebben. Surhuisterveen, Buitenpost en Harkema zouden misschien nog commercieel aantrekkelijk zijn, maar wij willen een netwerk door de hele gemeente. Dus ook het buitengebied.”

De bedoeling is dat onderzocht wordt hoe in eerste instantie scholen en bedrijven op het netwerk aangesloten kunnen worden. Later moeten zoveel mogelijk woningen in de gemeente volgen. “Het idee daarbij is dat zo’n 95 tot 98% van de mensen een verbinding heeft,” zegt Lammers.

Dat voor het nieuwe onderzoek, waarbij een businessplan wordt geschreven, voor Denkgenoten gekozen is, komt door de contacten in het regionale bedrijfsleven. “Het is belangrijk dat zij bij dit soort projecten betrokken worden,” vindt Lammers. “Ook is er bijzondere aandacht voor ‘sociale return’ van medewerkers.” In totaal ligt voor het ‘verglazen’ van de gemeente nog € 200.000,- op de plank. “We moeten nu zo snel mogelijk beginnen met de infrastructuur. Dit moet de kracht van het platteland worden. We kennen de infrastructuur als wegen, water en het spoor. Dit moet er nu bijkomen.”

Eigenaar Henk Everts van Denkgenoten werd vorige week verrast toen deze krant met hem belde. Zelf had hij nog geen officiële brief van de gemeente ontvangen over de plannen. Een toelichting kon hij daardoor nog niet geven. Wel zei hij dat het schrijven van het businessplan zo’n twee tot drie maanden gaat duren.