Tineke Turksema nieuw gezicht als mantelzorgconsulent Grootegast

0
286
Leek Schuts Mantelzorg-1

“Ik heb gezien wat mantelzorg kan doen, en dan zowel positief als negatief”

GROOTEGAST – Tineke Turksema-Buring is sinds kort actief als mantelzorgconsulent in de gemeentes Grootegast en Leek. Grootegasters kunnen terecht op het inloopspreekuur in het nieuwe dienstencentrum, maar kunnen ook telefonisch contact met haar opnemen. Tineke vindt het belangrijk dat de mantelzorgers haar weten te vinden. “Er is wel behoefte aan steun voor mantelzorgers”, vindt zij. “En dat kan van alles zijn: hulp van vrijwilligers of professionele begeleiding. Soms is het genoeg als ik gewoon een klankbord voor ze ben.”

Tineke werkt al twaalf jaar als ouderenadviseur in de gemeente Leek. Daarnaast vervult ze nu dus ook de rol van mantelzorgconsulent. In Leek betekent dit een uitbreiding van haar werkzaamheden, in Grootegast moet ze een nieuwe start maken. “Een hele uitdaging”, vertelt Tineke. “Het steunpunt mantelzorg bestaat nu een jaar of acht, maar de laatste mantelzorgconsulent in Grootegast is alweer een aantal maanden weg. Ik kijk er naar uit om ook in deze gemeente iets bloeiends op te bouwen. Ik heb al wel gezien wat mantelzorg kan doen, zowel positief als negatief.”

De steun aan mantelzorgers kan allerlei vormen aannemen, van informatie en advies tot praktisch en emotioneel en dat op verschillende gebieden. “Ik ondersteun op het gebied van wonen, welzijn, zorg en financiën. Het is maar net wat het probleem is en wat de behoeftes zijn. Ik duik constant de diepte in. Weet je, er is geen standaardoplossing. Ik heb ook jaren met iemand gewerkt, die even aan de bel trok, als het haar weer te veel werd. Dan was het al genoeg als ze gewoon even met mij kon praten. Voor veel mantelzorgers is het heel moeilijk om de zorg uit handen te geven. En om in je thuissituatie aan te geven, dat je het niet meer volhoudt, is niet makkelijk. Heel vaak wachten mantelzorgers dan ook te lang om om hulp te vragen. Het gaat natuurlijk vaak om een partner, kind of familielid en dan is het ook allemaal maar zo vanzelfsprekend.”

Het grootste probleem wat Tineke voorbij ziet komen, is het opstapelen bij de mantelzorgers. “Er wordt steeds een beetje meer van je gevraagd. Het gaat ook om veel dingen: begeleiding, boodschappen, eten maken, noem maar op.” Daarnaast missen veel mantelzorgers een stukje erkenning. “Ze doen al zoveel en willen daar ook wel een officiële erkenning voor. Daar is bijvoorbeeld het mantelzorgcompliment voor, tweehonderd euro op jaarbasis, wat iemand die mantelzorg krijgt aan een mantelzorger kan geven, maar daarvoor moet er wel o.a. een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) zijn. Terwijl er ook een heleboel mantelzorgers zijn, die alles zelf doen.” Er is nog een moeilijkheid bij de erkenning. “Je hebt ze nou eenmaal ook niet altijd in beeld.” Toch denkt zij dat er wél behoefte is aan een mantelzorgconsulent. “Er is ook niet voor niks een steunpunt. Gemeentes vinden het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. De intentie om iets te kunnen betekenen is er.”

Tineke heeft tijdens de oneven weken op dinsdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur (inloop)spreekuur in het Dienstencentrum in Grootegast. Zij zal worden bijgestaan door Ali Pijpker en Greet Westerhof, twee vrijwilligers die beiden een bepaalde deskundigheid te bieden hebben en beiden ervaringsdeskundige zijn. Het is niet nodig om op het spreekuur te wachten, want inwoners uit Grootegast kunnen ook telefonisch contact met Tineke opnemen in de Schutse te Leek op telefoonnummer 0594-512334. “En dan kan ik een afspraak met ze maken in het Dienstencentrum of bij de mensen thuis.” In de Schutse heeft ze spreekuur op maandag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 10.30 uur.