Uut Grunn

0
885
Ongenode Gast streekproductenlabel 2

Datum: donderdag 4 oktober
Tijd: 14:00 uur
Locatie: Bakkerij Peters, Leens

Een gezellige groep mensen dromt donderdagmiddag samen in de Leenster bakkerij Peters. Verschillende hotemetoten en makers van streekproducten zullen deze middag aanwezig zijn om een nieuw keurmerk te lanceren. Dat keurmerk, met de naam ‘Oet Grunn’n’ moet straks prijken op alle producten die gemaakt zijn met grondstoffen waarvan minimaal 51% van de Groninger bodem komt. Met deze strenge eis moet een einde komen aan de wildgroei van keurmerken.

Voorzitter Luit Havinga heet de gasten welkom. Voor iedereen is er een kopje koffie of thee gecombineerd met een stuk speltkoek; een Groninger Streekproduct. Terwijl de dames achter bezig zijn met de computer, neemt Havinga voor de Ongenode Gast even de tijd om uit te leggen waar het nieuwe keurmerk voor gebruikt gaat worden. “Ruim 300 producten hebben we al die er onder vallen,” zegt hij. “Dat gaat van split naar groente en wijnen.”

Degene die ooit met het verspreiden van streekproducten begon, Henk van der Velde, is er ook. “Ik heb 25 jaar in de relatiegeschenken gezeten. Ooit ben ik met één product uit Groningen begonnen. Later is dat uitgebreid naar ongeveer 250 artikelen. Het leek mij toen wel wat om er een echt keurmerk op te krijgen.” Er werd samengewerkt met een stichting die over het hele land met streekproducten werkt. “We wilden de aandacht op de regioproducten krijgen.” In Groningen werd aansluiting gevonden bij gedeputeerde Rita Jansen. Ook zij is deze middag aanwezig om iets over de producten te vertellen.

In al die jaren werden streekproducten steeds belangrijker. Ieder zichzelf respecterend restaurant in de regio heeft wel iets hiervan op haar kaart staan. Van der Velde: “Mensen willen weer terug naar de eigen streek. Het is een reis naar het verleden. Ook als het gaat om het vervoer en de taal.” Als voorbeeld voor de vraag naar streekproducten noemt hij de Italië: een plek waar streekproducten al jarenlang hoog op de menukaarten staan. Zo hoog dat vele producten tegenwoordig al in Nederland te koop zijn. “Iedereen kent wel de Parmezaanse kaas of bijvoorbeeld de Parmaham.”

Ondertussen komen steeds meer gasten binnen. Ankie Onnes bijvoorbeeld en wethouder Harm Evert Waalkens, die ook even zijn gezicht komt laten zien. Beiden nemen plaats in de groep van circa vijftien personen. Wachtend op de presentatie die komen gaat. Het is een presentatie van de mevrouw die het logo ontworpen heeft. Eentje uit Assen – niet uit Groningen. Volgens haarzelf maakt dat overigens niks uit. Ze heeft een hart voor heel Noord-Nederland.

Dat niet alles perse binnen de provinciegrenzen moet gebeuren blijkt ook als de distributeur bekend gemaakt wordt. Het gaat om de firma Jansma uit het Friese Haule. “Net over de grens,” zegt Havinga tijdens zijn speech. De directeur is zelf ook binnengekomen om later die middag nog een uitleg te geven over de gang van zaken. Havinga: “Straks gaan we centraal inkopen met tientallen tegelijk. De producten kunnen dan beter over de provincie verspreid worden.”

Terwijl de speeches doorgaan neemt de Ongenode Gast een kijkje in de bakkerij. In het winkelgedeelte komen de eerste klanten alweer binnen. Velen komen alleen voor het brood, maar ook een aantal streekproducten, waaronder de speltkoek, vinden gretig aftrek bij het winkelend publiek. Eigenaren Dick en Hilda Peters helpen de klanten graag. Ondertussen laten ze de streekproducten zien die in hun winkel te koop zijn. Het is een grote tafel vol, met daarbij ook nog eens zo’n tien eigengemaakte producten. “En die doen het best goed,” zegt Dick. Een mevrouw in de winkel hoort het en koopt spontaan een koek.

Ongenode Gast streekproductenlabel 3

Ongenode Gast streekproductenlabel 4

Ongenode Gast streekproductenlabel