Woldborg in Grootegast

0
464
Grootegast Woldborg

Iedere maand discussieert een klas over een actuele stelling. Deze maand is de Woldborg in Grootegast aan de beurt. Chamilla en Shadéé maakten een verslag over de discussie van hun klas over ‘Rellen in Haren’.

“Voor het vak maatschappijleer hebben we gediscussieerd over de volgende stellingen:

1. De media is verantwoordelijk voor de rellen

2. Het 16 jarige meisje Merthe moet ook een deel van de kosten betalen en is hier ook verantwoordelijk voor.

3. Facebook is ook verantwoordelijk omdat ze niet bereid zijn om de privacy te verbeteren.

Van de 32 leerlingen waren 19 leerlingen het niet eens met deze stelling. Ze hebben er wel veel aandacht aan geschonken, maar zijn niet verantwoordelijk. Het meisje is verantwoordelijk, doordat ze het bericht niet privé verstuurde. Wij zelf zijn het wel eens met de stelling. Als er niet zoveel aandacht aan het “project-x” was besteed door de media, had het misschien niet zo erg uit de hand gelopen.

24 Leerlingen waren het totaal niet eens met de tweede stelling. Merthe, het 16 jarig meisje, heeft er niet om gevraagd dat er zoveel mensen naar Haren zouden komen. Ze heeft op tijd aangegeven dat ze een fout op Facebook heeft gemaakt. Wij vinden ook dat Merthe niet schuldig is. Nooit hadden we verwacht dat er zoveel mensen op Haren af zouden komen, laat staan dat er rellen zouden ontstaan.

De meeste leerlingen waren het wel eens met stelling 3. Facebook is niet verantwoordelijk voor het feit dat het 16 jarige meisje het bericht niet privé heeft gestuurd. Sommige vinden wel dat Facebook zulke berichten moet blokkeren als het wereldwijd gaat. Maar hoe staat het dan met de vrijheid van meningsuiting?

Onze conclusie is dat wij vooral vinden dat zulke berichten niet wereldwijd moeten kunnen gaan. Wij vinden het heel heftig wat er is gebeurd. Mensen die hier op afkwamen en de bewoners van Haren mogen ook zeker van geluk spreken dat het bij een paar gewonden is gebleven en dat er geen doden zijn gevallen.”