BaronTheater staat al stevig op de benen

0
758
BaronTheater overzicht

OPENDE – In februari werd het BaronTheater in Opende officieel geopend. Crescendo liet zien waar het sterk in is: samen de schouders eronder. Het door vrijwilligers gebouwde theater, zou ook door vrijwilligers gerund worden. Spannend was het wel. Zonder ervaring en zonder beroepskrachten, zou het theater dan toch professioneel kunnen draaien? Greet Nieuwland toonde in december van vorig jaar trots de vorderingen. Tot in de puntjes werd alles verzorgd, van theaterrode deuren tot aan een rode loper naar de ingang. Hoe het theater eruit zou gaan zien, werd iedere dag meer zichtbaar; hoe het programma gevuld zou worden, was nog één vraagteken. Nog geen jaar verder en weer toont Greet zich trots. Zo goed als ieder weekend en een groot aantal avonden in de week is het theater gevuld.

Greet is tevreden over de keuze om het theater met vrijwilligers te runnen. “Tot nu gaat het allemaal goed. Het is heel druk, maar het enthousiasme wat we proeven, maakt het de moeite waard.” Ze spreekt over een grote bereidheid. “Iedereen draagt het theater een warm hart toe. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk vrijwilligers aan te trekken. Belangrijk is wel om mensen aan te stellen die coördineren. Bijvoorbeeld één iemand voor licht en geluid, die de vrijwilligers onder zijn hoede neemt en ze ook opleidt. En ook daarvoor staat gelukkig een groep enthousiaste mensen klaar. Weet je wat het is?”, vertelt ze, “ik wil het zelf ook niet meer leren.” Het waren namelijk wel tropenmaanden voor deze voorzitter van de bicycleband en voorzitter van de stichting BaronTheater. Maar andere keuzes zou ze niet snel maken, terugkijkend. “Niet echt in hoe het georganiseerd is. We hebben hier zelfs een uitvaart gehouden. En dan denk je eerst: kan dat wel? Maar ook dat geeft dus weer mogelijkheden. Eigenlijk levert het altijd weer wat anders op, als mensen hier eenmaal geweest zijn.” Greet sluit overigens niet uit, dat er ooit betaalde krachten zouden worden aangesteld. “De toekomst zal uitwijzen wat financieel haalbaar is en hoe druk het is.”

Ondanks dat alles er picobello uitziet, staan er nog wel wat wensen op het lijstje. “Een hoogwerker om de lampen op te hangen. Nu moet je nog een ladder opklimmen, met een lamp van 8 tot 10 kilo in de handen. Niet echt zoals het moet. Bovendien zouden we graag een professioneel kassasysteem willen en zitten we er aan te denken om naar digitale kaartjes toe te gaan. De kaarten maken we nu nog allemaal zelf. Ach, in de beginfase zijn er altijd wel dingen, die je nog wil verbeteren. We hebben er aandacht voor en dat komt allemaal wel. Het zijn dingen die het allemaal makkelijker zouden maken, maar ook professioneler.”

Want in de beginfase, dat zit het theater nog. Desondanks ligt er al een gelikt en goedgevuld theater programma. “We hebben bijna elk weekend wat anders en maandag, dinsdag en woensdag vast lessen. Het is hier heel breed qua mogelijkheden.” Ze spreekt over een cd-opname, djembélessen, vergaderingen en bijeenkomsten. Om het programma rond te krijgen, was wel even zoeken. “Je moet er wel in groeien”, vertelt ook de aangeschoven Annelies Hartjes. Aanspreekpunt voor de programmering is Greet, die vervolgens met de overige bestuursleden overlegt. Ze trok ook de ‘stoute schoenen’ aan en benaderde Mojo Theater. “Ik heb ze gewoon voorgelegd dat we nieuw en onervaren zijn. Ze kwamen met Ellen Dikker, Los muziektheater en Jan van Maanen. En daar ben ik wel heel blij mee. Deze drie treden door het hele land op, meestal in grote theaters. Ze komen niet zo snel naar een theater als deze. Vooral Jan van Maanen moet écht een hele leuke show zijn.” Maar er zijn meer pareltjes in de programmering te ontdekken. Wat te denken van het in de omgeving van Opende ontsproten Vangrail? “De reserveringen stromen binnen voor Vangrail. Ook mensen van verder weg. En de jongens zijn zelf zo enthousiast. Ze zeggen nu al: dit doen we weer.” Er is een gevarieerd programma samengesteld, zodat een ieder wel iets naar zijn gading kan ontdekken. Zo is er muziek van de Tailgators, cabaret met onder andere Teake van der Meer, theater van WAARK met Haardloper Huzengoa en zal het in samenwerking met Mien Westerkwartier opgezette Brunchen bij de Baronesse ook regelmatig terugkeren. “En dat is echt erg leuk”, vertelt Annelies. “Je komt, krijgt koffie, maakt een praatje en gaat naar het theater voor een leuk optreden. Daarna staat er een heerlijke brunch klaar en ga je nogmaals naar het theater, waar het programma weer verder gaat. Én je wordt onthaald door de Baronesse, dat is wel heel speciaal.”

Er ontbreekt wel iets in het programma: Crescendo. “Het streven is wel elk jaar iets te doen”, vertelt Greet, “om iets muzikaals te bieden, ook aan de Vrienden van Crescendo. En we willen wel heel graag, maar dan wel goed. Volgend jaar is echter een WMC jaar en daar zijn we heel druk op aan het oefenen. Om hele goede muziek te maken, kost heel veel tijd. We hebben veel nieuwe mensen, en die doen het goed. Ze moeten de muziek leren, het fietsen, de show en de marsparade; dat is veel. Een concert erbij, dat zou dit jaar teveel worden.”

Het programma in vogelvlucht 2012: 20 oktober – ‘Moat it no sa…?!’ Teake v/d Meer, Griet Wiersma en Minze Dijksma, drie Friese toppers en heel veel lachen; 28 oktober – Brunchen bij de Baronesse m.m.v. jazz ensemble muziekschool; 9 november – Vangrail ‘Wordt het geen tijd’; 10 november WAARK ‘Haardloper Huzengoa’ toneelstuk over legende Louwe Huizenga; 17 november ‘One Jan Show’, cabaret van Jan van Maanen; 24/25 november – sinterklaas familie voorstelling Choc; 25 november – Brunchen bij de Baronesse. Reserveren via reservering@barontheater.nl, meer informatie via www.barontheater.nl. Het theater is ook op twitter te volgen: @BaronTheater.

BaronTheater Jan van Maanen

BaronTheater Vangrail

BaronTheater jazzgroep