FC Grootegast nog niet rijp voor de echte top

0
238
Grootegast voetbal appingedam-1

Aanvalstrio Appingedam maakt het verschil; groen-witten strijden tot laatste snik

DOEZUM/GROOTEGAST – FC Grootegast kan zich nog niet meten met de absolute top. Dat kan geconcludeerd worden na de verdiende 1-3 nederlaag tegen Appingedam, dat eenvoudigweg meer ervaring in huis heeft en voorin het verschil maakte. .

Het verschil was al na twee minuten te zien. Grootegast probeerde de koploper te overrompelen door meteen het vijandige doel te zoeken. In de eerste de beste tegenaanval vergaloppeerde Jan Haan zich door te zacht terug te spelen, dat meteen afgestraft werd door de watervlugge Elsin Yilmaz: 0-1. Grootegast maakte voor het eerst kennis met hogeschoolvoetbal. De ploeg van Marcel Poll kon het moordende tempo van de gasten nauwelijks bijbenen. De thuisclub kreeg geen tijd om op te bouwen en verspeelde te veel de bal. Appingedam, dat na de val van het zondagelftal – al in 1971 spelend in de hoofdklasse- langzaam opkrabbelt en met eigen spelers de toekomst in wil. Spelers die naar elders zijn vertrokken keren weer terug. Zo wordt ook Erwin Buurmeijer, die nog bij Veendam heeft gespeeld, volgend seizoen terug verwacht op het Burgemeester Wellemanssportpark. In het huidige elftal maakte het aanvalstrio Johannes Huisman, Elsin Yilmaz en Swendly Martina het verschil. Roelof Brouwer had Martina in de tang, maar de andere vleugelverdediger, Herman Veens, kwam handen en voeten tekort tegen Huisman, al herstelde de Grootegast-speler zich na rust voortreffelijk. Nadat de Damster storm luwde kreeg de groen-witte trots meer vat op de Noord-Groningers. Na een half uur een serieus wapenfeit van Arjan Veenstra, uit een vrije trap, die hard was maar buiten bereik van Jelmer Kiewiet bleef. "De volgende zit wel", riep zijn vader. Dit gebeurde niet. Wel een behoorlijke kans via Ite Hoolsema die na een mooie actie voor kon geven. Een Damster verdediger wist nog net op tijd de inkomende Tim Veenstra van scoren af te houden. De thuisclub won meer terrein en dwong meerdere kleine kansjes af. Arjan Veenstra bracht de boomlange Ronald Horinga in stelling. Horinga legde koppend terug op Ite Hoolsema die niet de controle kreeg om af te werken. Vlak voor rust sloeg Appingedam voor de tweede keer genadeloos toe. Swendly Martina drong door de achterste linie en kon in eerste instantie nog gestopt worden door doelman Theo van der Meer, maar in de rebound schoot Yilmaz snoeihard in de touwen: 0-2. "Het is gespeeld", riepen supporters van Grootegast. De manschappen van Poll/Huisman dachten daar even anders over. Arjan Veenstra bereidde een actie voor aan de zijkant, ging voorbij zijn tegenstander en trok voor, waar Tim Veenstra er alleen maar tegenaan hoefde lopen: 1-2. Grootegast legde zich niet neer bij de suprematie van de gasten. Het tweede bedrijf – net zo aantrekkelijk als de eerste helft-was identiek. De eerste aanvalsgolf kwam van de Westerkwartierders, maar de gevaarlijkste kansen waren voor bezoekers. Brouwer was Martina even uit het oog verloren. Yilmaz schoot razendsnel, maar werd geblokt. Vervolgens een periode waarin Grootegast de duimschroeven aandraaide en op dat moment de 2-2 verdiende. Een prachtige aanval, opgezet door Rick Buma die hard inspeelde op Tim Veenstra, die op zijn beurt wegdraaide en Arjan Veenstra vond. De ‘blonde pijl’ schoot onberispelijk hard op het doel. Kiewiet kon alleen pareren met de vuisten. Vervolgens de mooiste aanval over een aantal schijven. Dit keer stond de brutaal naar voren opstomende Veens aan de basis. De voorzet bracht de zeker niet solide Appingedam-defensie in het nauw, waarbij een speler zich zelfs blesseerde. Vervolgens kwam de klasse van de bezoekers toch weer bovendrijven. Na een overweldigende tegenstoot- Appingedam kwam er met meerdere spelers razendsnel uit- redde Van der Meer op een schot van Yilmaz. Terwijl de groenhemden nog een keer het doel van de zwart-witten bestookten en Poll de gelijkmaker wilde forceren door verdediger Haan eruit te halen ten faveure van Thomas Swieringa viel het doelpunt weer aan de andere kant. Een fraaie aanval, met overstapje, werd vakkundig afgerond door Jivan Vroom: 1-3. Grootegast streed met volle overgave en kreeg nog een behoorlijke kans. Chris Smedes bereikte met een strakke pass, dwars door Damster benen, Rick Buma die leek te scoren, maar sluitpost Kiewiet voorkwam de 2-3. Ook bij een uithaal van wederom Arjan Veenstra, waarbij Swieringa de bal net niet van richting kon veranderen had Grootegast niet het nodige geluk. Het bleef bij 1-3. Marcel Poll had een meer gelijkwaardige wedstrijd verwacht. "De ambities kunnen de ijskast in. We hebben terecht verloren. Dat is geen schande". Een schande was het zeker niet. Grootegast gaf uitstekend partij- was bij vlagen zelfs beter- tegen de ploeg met spelers die ervaring hebben op hoofdklasse-niveau. Daar is het ambitieuze Grootegast nog niet tegen opgewassen. Maar dat dit Grootegast hoog gaat eindigen staat wel vast.

FC GROOTEGAST-APPINGEDAM 1-3 (1-2); Scoreverloop: 2. Elsin Yilmaz 0-1, 35. Eslin Yilmaz 0-2, 36. Tim Veenstra 1-2, 80. Jivan Vroom 1-3; Scheidsrechter: Koning; Gele kaart: Jan Haan, Ite Hoolsema (Grootegast), Peter Medema, Swendly Martina (Appingedam); Toeschouwers: 150

OPSTELLING GROOTEGAST: Theo van der Meer, Roelof Brouwer, Ronald Horinga, Jan Haan (80. Thomas Swieringa), Herman Veens, Ite Hoolsema, Rick van Dellen, Chris Smedes (85. Ite Vogelzang), Tim Veenstra, Rick Buma, Arjan Veenstra

STER VAN HET VELD: ARJAN VEENSTRA (GROOTEGAST). Een pingeldoos van het zuiverste water. De 21-jarige aanvaller heeft een mooie tred, durft een actie te maken, is snel en beschikt over een uitstekende traptechniek. Hij was de gevaarlijkste man van de groen-witten.

OPVALLEND

De actie waarbij scheidsrechters in het zonnetje werden gezet was een waanzinnig succes. Bij Grootegast-Appingedam kwam de derde (!) scheidsrechter (de aangewezen scheidsrechter was er niet en een vervanger liet ook verstek gaan) het gebak in ontvangst nemen. Verderop verlieten vijf dames van Nieuw-Roden het veld. Ze lieten de arbiter van dienst in de kou staan….Hoezo ‘week van de scheidsrechter’Grootegast voetbal appingedam-2