Foske Tamar van der Wal derde in eerste marathon

0
926

Tactische Fout in laatste ronde beslissend:

De verwachtingen waren hoog gespannen voor de openingswedstrijd op de Jaap Edenbaan in Amsterdam afgelopen zaterdag. Het lukte Foske Tamar van der Wal echter niet deze geheel waar te maken. Ze kwam als derde over de streep. Irene Schouten won de eerste wedstrijd om de KPN Marathon Cup. Carla Zielman eindigde als tweede achter de Noord-Hollandse.

De ploeg rondom Van der Wal is afgelopen zomer behoorlijk versterkt. Carien Kleibeuker en Jolanda Langeland kwamen de gelederen versterken. Kleibeuker was al lid van de ploeg, maar kwam door privéomstandigheden vrijwel niet aan schaatsen toe. Dat is nu veranderd. Met een sterke ploeg om haar heen wordt er dit seizoen opnieuw veel verwacht van Van der Wal. “Maar het zit soms ook wel eens tegen”, legt de kopvrouw van Team Okkinga uit. Van een mislukte seizoenstart wil ze niet spreken. “De kop is er af en ik ben derde geworden. Ik had graag willen winnen en het zat er ook in. Jammer genoeg was ik in de laatste ronde net niet scherp genoeg. Ik maakte een tactische fout waardoor ik te veel naar binnen kwam zitten en die keuze kostte mij de zege wellicht.”
Het was de spijker op z’n kop. Na een mooie wedstrijd met een heuse kopgroep, waarin Van der Wal vertegenwoordigd was, kwam ze net te kort om haar fout te herstellen. Had de wedstrijd 50 meter langer geduurd was de zege alsnog naar Van der Wal gegaan. Tijdens de wedstrijd liet de rappe schaatsster zien eigenlijk gewoon de beste te zijn.

Om Van der Wal hoeven we ons geen zorgen te maken. Ze zal nog heel wat wedstrijden gaan winnen en heeft daar eigenlijk niet eens een team voor nodig, zo liet ze vorig seizoen zien. Het algemeen klassement laat ze weer links liggen, al zou het wel eens iets minder links kunnen zijn dan vorig seizoen. Tijdens de marathon zijn punten te verdienen door tussensprints. Daar deed Van der Wal vorig seizoen en ook afgelopen zaterdag in Amsterdam niet aan mee. Voor het komende jaar is er een kleine opening: “Voorlopig ga ik voor de wedstrijd en bemoei ik me niet of maar weinig met deze sprints. Misschien dat we het gaandeweg het seizoen nog gaan bijstellen.” Dat zou mooi zijn, want alleen dan krijgt het algemeen klassement een winnares die ook echt de beste is. Nu staat van der Wal 5e in het klassement.

In de topklasse bij de mannen zijn de Aduarders Jaap Ketelaar en Wierd Osinga namens JB Besturingstechniek van de partij. Osinga werd 25e en Ketelaar moest tien ronden voor het einde na een valpartij afhaken. Ploegleider Lammert Huitema was al blij dat Ketelaar zo ver kwam: “Jaap heeft afgelopen zomer te kampen gehad met knieproblemen en heeft een trainingsachterstand. Hij zou bij de B-mannen starten, maar door ziekte moest hij toch voor de Leeuwen. Dat deed hij verrassen goed.” Ook over Osinga was de oud Nederlands kampioen tevreden: “Wierd is een echte stayer, een diesel. Beresterk, maar kan niet sprinten en wellicht leert hij dat ook nooit. Dat zit er gewoon niet in. Maar eenmaal op gang is hij niet te stoppen. Hij moet het hebben van een ontsnapping. Niet van een massasprint zoals afgelopen zaterdag.” Deze sprint werd gewonnen door Arjan Stroetinga, terwijl Pieter-Jan van Eck de grote smaakmaker was. Volgende week vindt de marathon plaats in Utrecht.