Johan Wilgenburg

0
267
Niekerk MMHJohan Wilgenburg-4547

“Ik ben officieel sinds 1 oktober voorzitter van de BNI Westerkwartier, dus dat is nog maar kort. BNI staat voor Business Network International en komt uit Amerika. Het idee erachter: als ondernemenders in de buurt elkaar niet kenne, kunnen ze ook niks voor elkaar betekenen. Ongeveer drie jaar geleden hebben een aantal mensen in het Westerkwartier het initiatief genomen voor een ‘chapter’ hier. Zelf ben ik toen ook benaderd of het niet wat voor mij is. Iedere dinsdagochtend ontbijten we gezamenlijk. Om 6.45 uur zijn we aanwezig en om 7.00 uur begint de vergadering. Na een welkomstwoord van de voorzitter doet iedereen zijn 40 secondenpraatje. In 40 seconden vertel je wat je doet en wat je zoekt. Ja, elke week, en de kunst is dat zo te brengen, dat jij mij niet vergeet. Hoe gerichter jij je zoekvraag verwoord, hoe beter de anderen hun ogen open kunnen houden voor je. Heel theoretisch heb je dertig vertegenwoordigers bij de weg. We gunnen elkaar de handel. Geven loont; het is zaaien en oogsten. Je moet het zo zien: als jij mij aanbeveelt, dan wil ik jou ook aanbevelen. Of het werkt? We houden het wel bij. We geven elkaar aanbevelingsbriefjes, dat is wel meer voor de sjeu overigens. Een belletje is doordeweeks sneller gepleegd. Maar op die dinsdagochtend geef je je briefje van: neem contact op met die en die bijvoorbeeld. Als er omzet uit voortvloeit gaat er later een bedankje in de omzetbarometer. Zo is het dus meetbaar en ja, ik denk wel dat het werkt. Zeker in deze tijd. De prijzen hebben we al kapot gemaakt met elkaar, nu zoeken klanten op vertrouwen. Of de leden uit diverse beroepsgroepen komen? Zeker, dat is zelfs de regelgeving. Het gaat van advocaat tot stukadoor. Naast het feit dat er een super ontspannen sfeer heerst en een stuk gezelligheid en waardering voor elkaar de groep kenmerkt, is een belangrijke kenmerk dat je wel een vaste binding aangaat. De verplichting om er ook elke dinsdagochtend te zijn, die ga je aan. Moet je nagaan dat ik aanbevelingsbriefjes heb en jij komt niet opdagen. Of iemand geeft een bedrijfspresentatie en er zijn maar 12 van de 30 mensen. Ongeveer elke twee weken hebben we ook een gast, zo bouw je ook weer nieuwe contacten op. De kunst is overigens niet je bestaande netwerk te vergeten, maar ze te integreren. Zo heeft iedereen er het meeste aan. En als voorzitter? Het leiderschapsteam wisselt elk jaar, zodat je wel met elkaar de kar blijft trekken. Ik vind zelf wel dat je als je in een bestuur deelneemt, het daardoor ook interessanter wordt en je vanzelf meer betrokken bent. We beginnen elke keer strak om 7.00 uur en stoppen strak om 8.30 uur, dat is de kunst van de voorzitter.” Meer informatie via www.bniwesterkwartier.nl