‘t Fean ‘58 verrassend koploper; eindelijk winst voor Grijpskerk

0
208

STREEK – ‘t Fean ‘58 is tot nu de ploeg die vriend en vijand verbaast. De Feansters die de laatste seizoenen tegen het degradatiespook vochten zijn nu trots koploper. ‘t Fean ‘58 boekte zaterdag de vierde overwinning. Buitenpost heeft de draai nog niet gevonden en verloor voor de derde keer dit seizoen: 0-2 tegen Balk. Aduard 2000 versloeg Glimmen en blijft in het spoor van de koplopers. FC Grootegast verloor de topper tegen Appingedam (zie verslag elders). Zuidhorn leidt nog altijd de dans na de 0-1 winst bij VVSV’09.

BUITENPOST verloor op het eigen De Swadde volkomen terecht met 0-2 van Balk dat de thuisclub in alle facetten aftroefde. De Blauwkes lieten het in de eerste helft liggen op strijd en beleving. De ploeg van Patrick Zwart is niet een moment in de wedstrijd geweest. “De gevestigde orde heeft slecht gespeeld en haalde niet het normale niveau. Maar laten we het houden op een totale off-day; snel vergeten”, wilde Zwart er niet te veel woorden aan vuil maken. Buitenpost neemt na het verlies een elfde positie in. “Eindelijk en dikverdiend”, vond leider Klaas Banga na de 1-3 overwinning van GRIJPSKERK bij het eveneens laaggeklasseerde SDS. “SDS is een echte degradatiekandidaat. We hebben verzuimd om een grotere uitslag neer te zetten”. Grijpskerk domineerde op alle fronten. Pas na 37 minuten viel de 0-1, via Ron Stoutmeijer. Stoutmeijer was ook betrokken bij de 0-2 en na de derde treffer van Tije van der Hoek was het ‘kat in bakkie’. Diep in de tweede helft moesten de rood-witten nog een penalty toestaan nadat Rene Tillema een speler neerhaalde. Tillema kreeg tot ontzetting van heel Grijpskerk meteen rood. De ploeg uit Easterein speelde nog ‘va banque’, maar Grijpskerk kwam niet meer in problemen: 1-3. ‘T FEAN ‘58 staat bovenaan na de 2-0 zege op rode lantaarndrager ONT. “Dat is boven verwachting”, vindt ook bestuurslid Gerard Veenstra. “Ik weet ook niet hoe het komt. We hebben nagenoeg dezelfde selectie. Wel is Auke van der Wal, de voormalige spits van Harkemase Boys, belangrijk. Hij profiteert vaak van Imani – door werk niet eens altijd inzetbaar- die de aandacht afleidt. En het verschil met vorig seizoen zijn spelers die terug zijn gekomen van langdurige blessures”. Veenstra doelde onder meer op Harrie Groen, die terug is en samen met Andre van der Molen en Wietse Vrij, waardoor er een beter middenveld is. Verder is Willem van Kammen van centraal achterin geschoven naar de rechtsachterpositie. “Daardoor komt de opbouw beter uit de verf. Maar dan nog, ‘t Fean ‘58 weet niet wat het overkomt”.  ADUARD 2000 won met het kleinst mogelijke verschil van Glimmen. Het gouden doelpunt viel in de eerste helft na een aanval die ‘nergens over ging’, maar door druk zetten van Barteld Faber kwam Matthijs van Beusekom in scoringspositie: 1-0. .Eltjo Velting, Haye van der Werf en Faber lieten grote kansen onbenut. “We hebben het onnodig gemaakt.. met een lege kas”, ging leider Tonnie Slagter over tot de actuele zaak. Slagter noemde de actie van de penningmeester die bij de motorclub en voetbalclub met het geld aan de haal ging ‘een menselijk drama’. “De penningmeester heeft dit niet met plezier gedaan. Je weet dat je vroeg of laat gepakt wordt. En hoe nu verder? Een commissie ‘financiële experts’ gaat alles bij langs. Verder is een ‘commissie van herstel’ in het leven geroepen, die aanbevelingen doet.  Mensen die Aduard een goed hart toedragen zijn ermee bezig. Ik hoop dat het uiteindelijk meevalt”, aldus Slagter. OPENDE verloor de slag bij Marum. De rood-witten troffen een fysiek sterke tegenstander, maar dat was niet doorslaggevend. “We hebben het aan onszelf te wijten. Door drie persoonlijke fouten kwamen we met 3-0 achter. Aan de andere kant kwamen we na de 1-0 alleen voor de keeper en dat had ons over het dode punt kunnen helpen”, meent trainer Wierd Kuipers, die eraan toevoegde dat Opende het eerste half uur niet aanwezig was en dat verwacht je wel in een derby”. OKVC verloor de belangrijke strijd onderin van Be Quick. De zwart-witten toonden te weinig beleving en liet kansen onbenut. In de eerste helft was de strijd nog in evenwicht: 1-1. Tien minuten voor tijd sloegen de stadjers toe en liepen uit naar 1-3.  In een spannende slotfase kwam OKVC nog een keer terug, via Pieter Sieperda, maar moest uiteindelijk toch buigen: 2-4. ZUIDHORN dendert door. Tom Meijer was matchwinner tegen subtopper VVSV’09. Op assist van Laurens Bloem zorgde Meijer na een half uur spelen voor de winnende treffer. “Het verwachtingspatroon is hoog, we winnen niet elke week met 6-0. De tegenstanders stellen zich  in op Zuidhorn door ‘in de duels’  proberen te komen”, verklaart Chris Sikkema de minieme winst. Zuidhorn blijft gewoon koploper.  VVSV’09 blijft op het vinkentouw en bezet voorlopig de vijfde plaats. FC LEO leverde in Delfzijl tegen Eems Boys veel strijd, passie en maakte ook veel fouten. Desondanks namen de Leensters in de eerste helft de leiding via de jeugdige Frank Veenwijk. Na rust kwam LEO op achterstand. Stan Buikema die balverlies leed waardoor het 2-1 werd, maakte zijn fout even later goed door vanaf de aftrap het zestienmetergebied door te dringen, waar hij onderuit werd gehaald. Rowan Rozema verzilverde de penalty: 2-2. “Gezien het geheel een terechte uitslag. Maar van de vier mogelijkheden mogen er wel twee in en dan sta je riant met 1-3 voor. Het mocht wederom niet baten”, zei trainer Jan Jaap Zijlstra. GSVV moest aantreden tegen VVT, de voormalige club van trainer Auke Bosma. “En je wilt natuurlijk niet verliezen van je oude trainer”, wist Bosma. GSVV moest dan ook opboksen tegen een fanatieke thuisclub, die een kwartier voor tijd op 1-0 kwam. Lammert Jan Brandsma zorgde hoogstpersoonlijk dat de overwinning in Gerkesklooster terechtkwam. Eerst door een strafschop te verzilveren en de 1-2 door een frommelgoal. ASC’75 maakte het zichzelf moeilijk in en tegen Marrum. Louw de Graaf zette de rood-witten in de tweede helft op 1-3, maar kreeg vervolgens zijn tweede gele kaart, waardoor ASC met tien man verder moest. Even later kreeg een speler van Marrum direct rood. Onverwacht kwam de thuisclub terug tot 2-3. ASC beantwoordde met twee treffers in de slotfase: 2-5. De Easterbuorren-club staat nog altijd tweede. DE LAUWERS werd op eigen terrein verslagen door ODV: 1-3. De grensclub blijft daardoor in de middenmoot steken. NIEKERK was niet opgewassen tegen Eastermar en verloor kansloos: 1-4.  ZUIDHORN kwam zondag sneu weg tegen Hoogkerk.  “We hadden na de 1-1 kans op de 2-1, maar die maken we niet. En dan krijg je de onterechte 1-2 tegen door een handsbal. Die scheidsrechter had het moeten zien. We waren in de eerste helft beter, dat maakt het dubbel zuur”, aldus trainer Marinus Siekman. Bij NIEKERK  ging het aan het eind van de wedstrijd tegen Forward mis. Een heel sterk Niekerk miste in de tweede helft enkele opgelegde kansen. De studenten werden vervolgens een keer uit het oog verloren, waardoor het 1-0 werd. De bezoekers probeerden de 1-1 af te dwingen, maar Forward dat de buitenspelval omzeilde maakte de 2-0 en ook nog de 3-0. SURHUISTERVEEN nam in een barslechte wedstrijd in Aengwirden een riante 0-2 voorsprong, maar na de thee zette de thuisclub ‘de blik op oneindig’ en kwam weer langszij. Tien minuten voor tijd leek de bezoekende club alsnog de winst te grijpen, maar de gastheren knokten zich weer naast Surhuisterveen: 3-3.  GVB speelde in de stromende regen bij Houtigehage. “De weersomstandigheden waren niet in ons voordeel”, vond Sjoerd Visser. De werklust van de thuisclub leverde in de tweede helft een 1-0 voorsprong op. Emiel Geling trok de zaak recht: 1-1. EENRUM werd in eigen huis verrast door SVMH. De rood-zwarten kwamen wel aan de leiding, maar de Westerkwartierders draaiden de wedstrijd in de tweede helft om: 1-3.  KLOOSTERBUREN ging met 4-1 ten onder bij Harkstede, die de zwart-witten op de ranglijst passeerden. Kloosterburen staat nu tiende.