Lidy Pool

0
752
Naamloos-1

Functie: Voorzitter Stichting Roder Boekenmarkt

“De Roder Boekenmarkt is zonder meer in heel Noord Nederland een begrip geworden. Ook en speciaal uit het Westerkwartier komen daar veel mensen op af, omdat het assortiment zo groot en gevarieerd is. Het is dan ook de grootste boekenmarkt in deze regio. De collectie varieert van Bouquetreeks tot romans, in alle mogelijke genres. En van wetenschappelijke boeken tot specifieke boeken over sporten etcetera. Jazeker, er zijn ook veel kinderboeken. Dit jaar wordt deze Boekenmarkt voor de alweer zestiende keer gehouden en wel op vrijdag 28 en zaterdag 29 december.Traditioneel in het Activiteitencentrum De Boskamp aan de inderdaad, Boskamp 39 in Roden. Ik was er vanaf de eerste jaargang bij, als kerngroeplid die het hele gebeuren voorbereidde. Die kerngroep is nu een officieel bestuur geworden, want we hebben er een Stichting van gemaakt. We hebben zo net wat meer autonomie en kunnen in allerlei (neven)opzichten makkelijker opereren. Maar de doelstelling blijft bestaan: Geld verkrijgen voor de Ghana Werkgroep en de Werkgroep Kinderen van Tsjernobyl. Dat zijn prachtige doelen, waaraan we na elke tot dusverre zeer geslaagde boekenmarkt steeds duizenden euri konden doneren. Want niets blijft aan de strijkstok hangen.

Met de voorbereidingen zijn we het hele jaar door bezig. Voor de markt zelf is een heel draaiboek opgesteld. Dat moet ook, want zo´n 40.000 (!) boeken inzamelen, opslaan, door deskundigen laten rubriceren en prijzen (vanaf 0,50, ook daar zitten veel juweeltjes tussen!) is een hele operatie waarvoor meer dan 100 vrijwilligers actief zijn. Waar de boeken vandaan komen? Vooral van particulieren, die ze, om wat voor reden dan ook, ´kwijt´ willen. We komen ze bij wat grotere hoeveelheden, als u dat meldt via onze telefoons 050-5017515 of 050-5016265, graag bij u ophalen. U mag ze ook zelf brengen bij de Wereldwinkels in Roden en Norg en bij de bibliotheken in Roden, Peize, Leek, Eelde en De Boskamp in Roden. Het opslaan, sorteren, prijzen en noem maar op plus het na de boekenbeurs weer opruimen en opslaan van de niet verkochte boeken is arbeidsintensief, maar we doen het met liefde. Ik weet, dat ik er op tijd bij ben met deze aankondiging. Maar ik weet ook, dat er, zeker in de regio waar de Streekkrant verschijnt, veel belangstelling voor de beurs is. Zet ‘m alvast in uw agenda.”