Streek rijk vertegenwoordigd voor Provinciale Vrijwilligersprijs

0
209
De Smidse Niekerk

ULRUM/ELECTRA/ZUIDHORN/NIEKERK – De Streek is goed vertegenwoordigd bij de nominaties voor de Provinciale Vrijwilligersprijs, die begin december uitgereikt wordt. Maar liefst vier van de zes nominaties komen uit de regio, waar De Streekkrant uitkomt. Het gaat in de categorie leefbaarheid om Project 2034 uit Ulrum en Zwembad Electra. Bij de jeugd gaat de strijd tussen De Smidse uit Niekerk en Kanaalpop in Zuidhorn. Alleen in de categorie zorg zijn er geen nominaties in deze streek. Tot 5 november kunnen er stemmen binnengehaald worden via de website www.provinciegroningen.nl.

De Smidse

“Een mooie eer,” dat dacht Jorgen Goos van De Smidse toen hij hoorde dat zijn organisatie genomineerd was voor de prijs. “Dit zou dan de tweede keer op rij worden. Vorig jaar hadden we al de prijs van de gemeente, nu misschien die van de provincie.” Volgens hem is De Smidse een voortrekker in het dorp bij onder andere de feestweek en andere evenementen in het dorp. “Kijk nu bijvoorbeeld maar weer eens bij Remco, ook daar zijn we weer keihard voor aan het werk.”

Volgens Goos is de kracht van de organisatie dat het goede dingen doet, zonder daar subsidie voor te krijgen. “Wij hebben bijvoorbeeld geen jongerenwerker die zich er tegenaan bemoeit. Wij doen het allemaal zelf. We krijgen wel een beetje geld, maar dat is voor de huur van de jeugdsoos.” In totaal zijn volgens hem bij de vele activiteiten zo’n 70 tot 80 vrijwilligers actief.

Goos hoopt dat zijn organisatie de prijs wint voor de jarenlange ervaring. “Dit is niet iets incidenteel. We zijn hier als iets van 25 of 30 jaar mee bezig. We denken niet in problemen, maar in oplossingen.” De komende weken gaat hij dan ook iedereen oproepen om te stemmen. “Van de eerste mensen heb ik al gehoord dat ze het gedaan hebben. Dat zijn dan vooral veertigers en vijftigers. De jeugd moet nog komen!”

Project 2034

“De voorlopige kroon op ons werk,” anders kan Roelof Noorda van Project 2034 de nominatie niet nemen. De echte kroon komt volgens hem als de in gang gezette projecten uitgevoerd worden. “Begin volgende maand start het eerste project. Het is uitermate plezierig dat je nu al genomineerd wordt.”

Dit eerste project is er eentje in de Spoorstraat in het dorp. “Daar zijn de laatste jaren 30 huizen eraf gegaan. De groenstrook is daarna verwaarloosd. Wij hebben daarop een heel mooi plan bedacht. We gaan een park aanleggen, iets wat wel een paar jaar gaat duren. We doen dat niet samen, maar met verschillende andere organisaties. Het bestaat vooral uit vrijwilligerswerk.” Bij het project wordt ook samengewerkt met de basisschool. Zo komt er voorlichting en gaan leerlingen zelf aan het werk.

Het idee voor Project 2034 ontstond enkele jaren geleden doordat verschillende mensen in het dorp ideeën hadden over de toekomst. “Verschillende mensen hebben iets ingebracht en dat gaan we nu proberen ten uitvoer te brengen. We willen zoveel mogelijk voorzieningen behouden en dat vraagt een andere manier van werken. Wij leggen niet een plan neer, dat vervolgens in een la verdwijnt. Wij gaan het juist zelf uitvoeren. De komende jaren krijgt het dorp te maken met vergrijzing, maar we moeten wel de leefbaarheid in stand houden.”

Zwembad Electra

“Het is bijzonder dat mensen opmerken wat er bij ons gebeurd,” zegt Geert Mulder, secretaris van het zwembad. Volgens hem is het uniek dat het bestuur een zwembad in de benen kan houden, dat tussen de weilanden ligt. “Dit jaar hadden we een kleine 27.000 bezoekers. Dat is gewoon heel veel voor een zwembad met zo’n locatie.” Wat die locatie zo uniek maakt? “Het straalt rust uit. We hebben een grote zonneweide en in al die 45 jaar is er eigenlijk nooit iets veranderd aan het zwembad. Het bestaat nog steeds, terwijl veel zwembaden een metamorfose hebben ondergaan.”

Het zwembad probeert al jaren om de broek zelf op te houden. Daarbij wordt een derde van het werk ‘betaalt’ door het werk van vrijwilligers. Door de werkzaamheden van deze groep hoeft het zwembad niet een groter beroep te doen op subsidies. “Daar zijn we trots op. Het werk van onze vrijwilligers is heel belangrijk voor het voortbestaan.”

De komende jaren wil het zwembadbestuur werken aan nog meer regiobekendheid. “Het zwembad in Zuidhorn is dicht gegaan, we hopen die mensen die daar kwamen ook bij ons te mogen ontmoeten, want dit is gewoon een schitterend zwembad!”

Kanaalpop

“Trots, dat we na vijf jaar hard werken genomineerd zijn,” zegt Edwin Vis, sponsorman van Kanaalpop. “Als organisatie houden we ervan om leuke dingen te doen, als je dan ook nog genomineerd wordt is dat erg leuk.” Vis werd vertelt dat er in totaal 67 aanmeldingen waren. “Als je dan hoort dat Kanaalpop zover gekomen is, denk je: wat gaaf!”

Dit jaar vierde de organisatie haar vijfjarig bestaan. “We zijn er heel druk mee bezig geweest dit jaar. Dit moest gewoon een hoogtepunt worden. Daarom zijn we ook bezig gegaan met de scholen voor de middag. We hebben met velen het wereldrecord ‘dranghekdrummen’ verbroken. Glansrijk! Nou ja… verbroken… het bestond nog niet, maar wij hebben het wel neergezet.”

Uniek aan het evenement is volgens Vis ook dat de bezoekers niks hoeven te betalen. “Waar ikzelf ook heel trots op was is dat de sponsoren zoiets hadden van ‘wow, wat goed!’. Velen hebben gezegd ook volgend jaar weer mee te willen doen. We hadden bijvoorbeeld voor Plegt Vos een middag georganiseerd voor hun nieuwe bewoners uit de Oostergast. Ze vonden het schitterend!”

Vis hoopt dat het publiek en de jury dat ook waarderen. “Wij zijn gewoon het leukste gratis festival van het Westerkwartier. Met heel weinig middelen, weten we jaarlijks weer terug te komen en daarbij komen steeds meer bezoekers.”

 

Ulrum ulrum2034-1

lauwerzijl zwembad electra-1