Whiskyproeverij Zaal Balk

0
223
Zuidhorn Wijnproeverij-5

Waar: Whiskyproeverij Zaal Balk
Plaats: De Gast 39 Zuidhorn
Tijd: 25 oktober 20.00 uur

Voornamelijk praten tijdens Whiskyproeverij

De parkeerplaats staat vol, met fietsen. Vanavond staat er een Whiskyproeverij op het programma in Zaal Balk in Zuidhorn. Het zalencentrum heeft de zaal helemaal omgetoverd tot een Schots geheel. Zo staat er bij de ingang een man in een kilt die iedereen verwelkomt. Zij naam is Ronald Anneveld. Hij is Whiskykenner en werkt voor één van de grotere leveranciers. Hij is de Whiskyambassadeur van één van de grootste Whiskyleveranciers in de wereld. “Welkom”, zegt hij. “Neemt u plaats aan één van onze gezellig, mooi opgemaakte en bovenal Whiskyrijke tafels in de zaal.” Aan praatjes ontbreekt het de Whiskykenner niet. De Ongenode Gast neemt plaats aan de bar, daar moet toch de Whisky gedronken worden? Als hij er zit, ontbreekt de barman / – vrouw zelfs. Wat is dit voor proeverij?.

Als alle aanwezigen in de zaal aanwezig zijn, wordt er begonnen. Ongeveer vijftien tot twintig tafels zijn bezet met allemaal Whiskyliefhebbers. Er zijn twee vrouwen aanwezig in de zaal. Daar tegenover zitten er ongeveer zestig mannen. Ze zitten er allemaal met een big smile en een rood neusje, althans, een paar van hen zijn duidelijk Whiskyproevers in het dagelijkse leven. Voor iedereen staan zes glazen, gevuld met een bodempje van het alcoholische nat. De gezichtsuitdrukkingen verklappen dat de aanwezigen niet kunnen wachten om het eerste glas achterover te slaan. Ook staan er voor alle deelnemers pupets. Deze gaan gebruikt worden voor het blenden van een eigen Whisky.

Daar is de barvrouw. “Doe mij maar een Whisky”, zegt de Ongenode Gast. Ze kijkt mij lachend aan en vraagt: “Een koffie dan maar?” Haha, nou ja. We zitten hier toch zeker bij een Whiskyproeverij? “Ik ben de Whiskyambassadeur van onder meer Johnny Walker, Black & White, Grand Marnier en Baileys” vertelt Annerveld. “Dat staat niet zo charmant op je visitekaartje, Whiskyambassadeur. Haha.” Anneveld is van de grappen en begint zijn komisch serieuze lezing over Schotland en haar Whisky distillerijen. “Schotland kent vele gezellige dorpjes en logs. Dat laatste zijn grote meren. Er wordt water uit gebruikt voor in Whisky’s. Dat is één van de belangrijkste ingrediënten van de dranken. De andere dorpen liggen aan een rivier of op een eiland. Er zijn veel distillerijen in Schotland te vinden.” Zo laat hij ook een paar goede adresjes doorschemeren. “In de rivieren zwemt voornamelijk Zalm.” Intussen kijken de dorstige mannen en de enkele vrouw voor zich uit. Ze denken waarschijnlijk dat ze op beter op de bank een vol glas van het Schotse goed hadden kunnen nuttigen en waarom zijn ze eigenlijk allemaal op de fiets gekomen? Zij zullen, zo lijkt het niet al te veel Whisky binnen krijgen. Er wordt, tot vreugde van de aanwezigen, in ieder geval geen koffie gedronken voorafgaand van de Whiskyproeverij. “We zijn toegekomen aan het proeven”, zegt Anneveld. “Hèhè, dat werd tijd”, zegt één van de mannen die met smacht zit te wachten tot hij zich kan laten verrassen door een nog nooit eerder geproefde drank. “We gaan eerst voorzichtig ruiken”, zegt de ambassadeur. “Daarna, kunnen jullie een nipje nemen. Denk eraan, let op je zelfbeheersing. Het gaat niet om het leeg drinken van jullie glazen. Je neemt een kleine slok van de Whisky en laat het dan over je hele tong verspreiden. In je tong zitten overal smaakpupillen. Dan proef je de Whisky het beste.” Er wordt overgegaan op het tweede deel van de lezing. De menigte wordt wat luidruchtiger naarmate de avond vordert. Niet omdat zij er aangeschoten of dronken bijzitten. Zij zien dat de lezing weer een half uur tot driekwartier duurt, voordat er weer een slokje genomen mag worden. De avond was wel een erg gezellig en informatief geheel. Uiteindelijk werd de avond afgesloten met het blenden van een eigen Whisky. Dat was dan wel het leukste, al kregen verschillende mensen in de zaal wel ideeën om een paar plaatsen in Schotland te bezoeken.