Galerie Ruigewaert viert vijfjarig jubileum

0
173
Niezijl streekhistorie ruigeweart-1

“Kunst in een andere entourage dan men gewend is”

NIEZIJL – Net als de Streekkrant viert ook Galerie Ruigewaert in Niezijl haar vijfjarig bestaan dit jaar. We hebben nog wel wat overeenkomsten: het waren jaren waarin er veel gebeurde en veranderde, behalve één ding. “We staan nog steeds volledig achter ons concept”, vertelt eigenaresse Tjitske Regnery. Terwijl kunstenaars bellen om een afspraak te maken hun werk voor de jubileumexpositie op 11 november langs te brengen, blikt ze terug op vijf enerverende jaren.

‘Als je niet gelukkig bent, dan wordt je het hier wel’, sprak een bezoeker van de openingsexpositie vijf jaar geleden tegen de Streekkrant, doelend op het prachtige plekje van Ruigewaert, maar van binnenstappen in de galerie kan ook menigeen zich beter voelen. “Ja, kijk maar eens rustig”, beaamt Tjitske. Waar te kijken echter? Antieke tafels vol met serviezen, vazen met bloemen, zilverwerk, kasten, gezellige hoekjes en kunst aan de wand. “Mensen blijven gemiddeld anderhalf uur. Ze gaan eens rustig langs de tafels, drinken eens lekker een kopje koffie en laten de kunst op zich inwerken.”

Direct rijst de vraag: ‘wat is Ruigewaert nou precies?’ “Een galerie voor antiek, kunst en interieur. Wij laten kunst zien in een andere entourage dan men gewend is. In het begin werden we ook niet voor vol aangezien. Een galerie hoort lege en kale ruimtes te hebben.” Nou, niet in Niezijl. Tjitske startte de galerie samen met vriendin Frederiek Reitsma. Beide dames werkten als interieurontwerpster en hadden het verlangen een eigen winkel op te starten. “De opzet was een winkel van waaruit mensen advies over de inrichting konden krijgen. De kunst was een uit de hand gelopen hobby van mijn echtgenoot. Er stond zoveel op zolder, daarom besloten we schilderijen uit onze eigen collectie aan de muur te hangen.”

Al snel verschoof het accent. “Dat duurde maar drie maanden”, vertelt Tjitske lachend. “Toen kwamen de eerste kunstenaars binnen lopen. We hadden er nooit aan gedacht om wisselende exposities te organiseren. We wilden wel vier keer per jaar alles veranderen, iets wat we overigens nog altijd doen, maar om ook kunst van anderen op te hangen, dat hadden we niet bedacht. We besloten in het atelier van deze eerste kunstenaar te gaan kijken en werden daar al zo door getroffen; dit gaan we ophangen. En voor je het weet heb je je eigen werk niet meer hangen. Waar dat is? In de opslag”, antwoord ze met een brede lach.

En terwijl manlief Henk Menger al snel meer en meer in Ruigewaert groeide, nam Frederiek juist afstand. “’Dat gebeurde vanzelf. Frederiek en ik doen nog wel opdrachten samen.” Tjitske is dan ook een echte duizendpoot. Antiek is haar voorliefde en naast inkoop en verkoop, is ze druk met restaureren, stofferen en beschilderen van het meubilair, maar ze werkt ook met zijdebloemen en is nog altijd actief als interieurontwerpster. Al deze activiteiten komen tezamen in Ruigewaert. Een concept waar ze nog altijd volledig achter stat “Thuis hangt kunst toch ook niet in een kale ruimte. Je woont in een huis met je bank, je kasten, tafel en stoelen én je kunst. Mensen kopen iets uit een galerie, waar het prachtig uitkomt in de kale ruimtes en komen thuis van: en nu?” Daar hoeven de bezoekers van Ruigewaert niet bang voor te zijn. “Dan komt toch dat stukje interieuradvies om de hoek kijken. Met hoekjes laten we hier al zien, hoe simpel het is om kunst in je huis in te passen. Kijk dit bos bloemen, bijvoorbeeld, staat hier niet voor niks. De kleuren passen perfect bij het schilderij erboven. En zo simpel kan het zijn, met alleen een bosje bloemen. Ik spreek hier regelmatig mensen die weg zijn van een schilderij, maar het niet durven te kopen. ‘Er zit paars in en dat heb ik niet in huis’. Dan vraag ik: ‘wie heeft het ingericht’ en negen van de tien keer is het antwoord ‘ik’. Dan pas het dus altijd.” Tjitke komt ook regelmatig aan huis om te laten zien, hoe een schilderij goed past. Bovendien mag men een schilderij een week op proef hebben. “Als het dan echt niet past, dan kunnen ze het terugbrengen. Maar dan hebben ze de kans om het ’s ochtends te zien en ’s avonds. Met slecht weer of juist veel zon.”

Ze heeft een broertje dood aan alle zaken die zich alleen richten op het interieur. “Er moet toch ook iets aan de wand. En koop dan iets echts”, roept ze ook vooral op. “Kunst hoeft echt niet altijd duur te zijn. Je moet het kopen als er iets gaat werken. Je koopt iets unieks. Wat ik hier vaak hoor is: ‘ik word alsmaar teruggetrokken naar dat ene schilderij’. Dan is het goed.”

Over de volgende vijf jaar kan Tjitske kort maar krachtig zijn: “gewoon doorgaan”. Ze heeft wel aantal zaken waar ze naar streeft. “Ik wil iedere expositie een nieuwe kunstenaar introduceren, die niet uit de regio komt. En dan vooral ook jonge kunstenaars een kans geven.”

Op zondag 11 november wordt om 15.30 uur de jubileumexpositie geopend door burgemeester Bert Swart. De expositie, waarvoor 26 kunstenaars gemiddeld vier werken inbrengen die alle met een prijslimiet van 1500 euro verkocht worden, duurt tot en met 6 januari. Meer informatie op www.galerieruigewaert.com