Gezelligheid en nieuw beeldend werk op open dag Expo-Sitie

0
1269
Kleintje Cultuur Expo-Sitie

NIEKERK – Aan de Smidshornerweg te Niekerk zit een galerie. ‘O?’, hoor ik u denken. Dat klopt, de galerie Expo-Sitie, een woordgrapje met de naam Sith, staat inderdaad niet breed aangekondigd aldaar. Het is dan ook geen ‘gewone galerie’, verkondigt eigenaresse Sith Miedema. “Het is een huisgalerie en we zijn alleen open op afspraak.” Daarnaast organiseert ze ongeveer één keer in de twee jaar een open dag waarop iedereen welkom is. “We willen graag weer ons nieuwe werk laten zien, maar het gaat vooral om de gezelligheid”, drukt ze me op het hart. En we? Ja, want ook het werk van dochter Yvonne Dijk is te bewonderen.

Het is een creatief duo, moeder en dochter, en dat spat er al vanaf als we gezellig achter de koffie en thee zitten. Omringd door het nieuwste en vooral kleurrijke werk, babbelen ze heel wat weg. Zowel moeder als dochter schilderen en tekenen al jaren. Yvonne kan zich nog goed de schildercursus die ze volgden toen zij nog maar veertien was, voor de geest halen. Ook moeder Sith glimlacht als ze eraan terugdenkt. “Het creatieve zit wel bij ons in de familie. Zelf ben ik ook al heel lang bezig.” Op de vraag of ze dan ook samen werken, kijken ze elkaar eens veelbetekenend aan. “Nee”, klinkt het lachend in koor.

Het werk van Sith is regelmatig aan veranderingen onderhevig, maar is van het oudste tot het nieuwste toe, toch heel duidelijk herkenbaar in één stijl. Kenmerkend zijn het kleurgebruik, iets wat dochter Yvonne overigens ook niet schuwt, en het werken met vlakken. In het oudere werk wat ze toont, komen opvallend veel vrachtwagens naar voren. “Ja, wij hadden vroeger een transportbedrijf”, vertelt ze. “Kijk deze, toen maakte ik gebruik van sieraden die ik op de tekeningen plakte.” Het levert een bijzonder resultaat op. Ergens in de verte doen haar tekeningen wel aan glas-in-lood denken. Het lijnenspel en de vlakverdeling roepen dat beeld op. “Dat heb ik wel meer gehoord. Het kost veel concentratie en geduld. Ik werk er denk ik toch ongeveer een maand aan.” ‘Semi-abstract’ zo typeert ze het werk, waarin wel figuratieve elementen te herkennen zijn. “Op het figuratieve was ik al snel uitgekeken. Ik heb ontzettend veel geleerd op de opleiding tekenen/schilderen en daarna ben ik veel abstracter gaan werken. Het gaat mij om de impressie. Je bedenkt het toch ook zelf.”

Het nieuwste werk van Sith noemt ze zelf ‘borduurschilderijen’. “Ik werk als receptioniste in ons eigen bouwbedrijf en heb best wel eens wat tijd tussendoor. Schilderen dat gaat daar echter niet, dat wordt te vies. Dus zei iemand: waarom ga je niet borduren? Ik ben gewoon gaan zitten en met de ogen dicht gaan tekenen. Meestal zag ik daarna direct wel wat in de tekening en dat heb ik op stramien gezet en geborduurd.” “Wat mijn moeder heeft gemaakt, vind ik echt prachtig”, voegt Yvonne toe. “Dat lijkt me ook hartstikke leuk.” Sith gebruikte speciale DMC garen voor het borduurwerk. “De kleuren daarvan zijn erg mooi en het blijft ook mooi op kleur.”

Voor beide blijft het creatieve werk een ‘uitgegroeide hobby’. Dochter Yvonne schildert wel trouw twee keer in de week met twee verschillende groepjes. Haar werk, gemaakt met olieverf staat in het teken van mens en dier. “Of dat niet een moeilijk onderwerp is? Het moet natuurlijk wel een uitdaging blijven”, vindt ze. Om het werk van de hand te doen, daar heeft ze geen moeite mee. “Dan weet je ook dat het een goed plekje krijgt. Maar hier gaat het ons niet om. We willen gewoon graag laten zien wat we gemaakt hebben en een stukje gezelligheid bieden. Een kopje koffie met wat lekkers, een hapje en een drankje.” “Oh ja,”, beaamt moeder Sith, “dat hoort er bij ons wel bij!”

Op 17 november van 14.00 tot 18.00 uur is iedereen welkom in Galerie Expo-Sitie aan de Smidshornerweg 13 te Niekerk.