Poollicht oorzaak groene hemel

0
1997
poollicht

REGIO – Wie afgelopen donderdagavond laat nog buiten was en naar de noordelijke horizon keek, zou iets opmerkelijks gezien kunnen hebben. De horizon kleurde, daar waar het opklaarde naar een bijzondere kleur groen. De kenners weten het dan al, het ging hier om het zogenaamde Noorderlicht, ook wel ‘Poollicht’ genoemd. Een fenomeen dat maar zelden voorkomt. Het is een indrukwekkend gezicht. Wanneer het poollicht zich voordoet zien we vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht en heel zelden is het zelfs vlammend. Afgelopen donderdag klaarde het in de avond en nacht op zodat op veel plaatsen het bijzondere fenomeen kon worden waargenomen, in de vorm van een groen gloed.

Het poollicht hangt samen met uitbarstingen (plasmawolken) op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.